14.4 C
Amsterdam

Na aanval Wilders op Kamerlid Fonda Sahla (D66) is nu haar zus aan de beurt

Lees meer

PVV-leider Geert Wilders heeft Kamervragen gesteld over Soumaya Sahla, de gederadicaliseerde zus van D66-Kamerlid Fonda Sahla.

Wilders ontdekte de familieband tussen Fonda en Soumaya Sahla nadat de rechtse publicist Jan Dijkgraaf hier dit weekend een ‘briefje’ over schreef.

Eerder had Wilders het al op D66-Kamerlid Fonda Sahla gemunt omdat ze een hoofddoek draagt. Vorige week tweette hij zelfs dat de uitdossing van de D66’er hem deed denken aan IS. Maar nu is dus Fonda’s zus Soumaya aan de beurt.

In 2014 werd Soumaya Sahla veroordeeld tot drie jaar celstraf voor deelname aan de Hofstadgroep en wapenbezit. Ze is vrijgesproken voor het beramen van het plegen van aanslagen op politici. Tegenwoordig is ze gederadicaliseerd. Ze is nu actief als radicaliseringsexpert en begon een promotietraject aan de Universiteit Leiden.

Wilders erkent in zijn Kamervragen aan premier Mark Rutte dat de ene zus – D66-Kamerlid Fonda Sahla – niet verantwoordelijk is voor de misdrijven van de andere zus – voormalig Hofstadgroep-lid Soumaya Sahla. Maar in zijn Kamervragen vraagt hij Rutte wel of hij het volgende beseft:

‘dat (…) het zeer ongemakkelijk aanvoelt om als doelwit van radicale moslims en de Hofstadgroep op korte afstand in de plenaire zaal te zitten van een collega met een islamitische hoofddoek (Fonda Sahla, red.) die mogelijk de zus blijkt te zijn van veroordeelde islamitische terrorist (Soumaya Sahla, red.) terwijl die veroordeelde zus mogelijk ook in het gebouw van de Tweede Kamer aanwezig is?’

Met deze ‘mogelijke aanwezigheid’ van Soumaya Sahla in het Kamergebouw doelt Wilders op het feit dat zij een bekende is binnen de VVD. Ze staat op de website als een tafelvoorzitter van een partijcommissie over radicalisering en terrorisme. VVD-coryfee Frits Bolkestein is sinds 2011 haar ‘mentor’.

Het is dan ook opvallend dat VVD-Kamerlid Ulysse Ellian, zoon van de ooit door de Hofstadgroep bedreigde hoogleraar Afshin Ellian, kritisch is op Soumaya Sahla. Hij verwijt haar geen verantwoordelijkheid voor haar daden te hebben genomen:

‘Van Soumaya heb ik het nemen van die verantwoordelijkheid in het openbaar nooit gezien’, schrijft hij op Twitter. ‘En meer ga ik er niet over zeggen.’

Maar vanuit prominente hoek klinkt vooral bijval voor Soumaya Sahla. Zo neemt Jason Walters, die net als Soumaya Sahla tot de Hofstadgroep behoorde en nu gederadicaliseerd is, het voor haar op:

‘Het aantal mensen voor wie ik mijn hand in het vuur durf te steken is zeer klein. Maar Soumaya is een van die personen. Ze is oké, ze is niet absoluut geen radicale moslim meer, doet prima zaken achter de schermen en ze doceert aan de rechtenfaculteit in Leiden’, twittert hij.

Ook springt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers voor haar in de bres op Twitter: ‘Soumaya Sahla en ook Jason Walters hebben jaren geleden de aantrekkingskracht van het jihadisme gevoeld, om er daarna radicaal afstand van te nemen. Ik heb ze beiden leren kennen als mensen die nu vol overtuiging voor onze vrijheid staan en daarom pal tegenover jihadisten.’

NRC-journalist Andreas Kouwenhoven, die veelvuldig over moslims en radicalisering schrijft, twittert: ‘Dus Geert Wilders is zó overstuur dat een vrouw met een hoofddoek (D66’er Fonda Sahla, red.) de Kamer betrekt, dat hij de zestien jaar oude veroordeling van haar zus Soumaya Sahla erbij haalt om haar te beschadigen. Soumaya zet zich na haar veroordeling juist in voor een veiligere samenleving.’

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Soumaya Sahla promoveert bij rechtsfilosoof Paul Cliteur. Dit moet niet Cliteur maar rechtsfilosoof Andreas Kinneging zijn.

- Advertentie -