11.6 C
Amsterdam

Na de Jodenster zetten ‘viruswappies’ nu ook Rosa Parks in als argument

Lees meer

Leden van Forum voor Democratie en andere radicale tegenstanders van de coronamaatregelen maken inmiddels niet enkel meer de vergelijking met de Jodenvervolging. Ook het anti-zwarte racisme in het vroegere Zuid-Afrika en Amerika worden er nu bijgehaald.

Vandaag buigt de rechter in Den Haag zich over een kort geding dat twee advocaten uit Breda hebben aangespannen tegen de staat. Het coronatoegangsbewijs, dat toegang geeft tot bijvoorbeeld de bioscoop of het restaurant, zou volgens hen ingaan tegen artikel 1 van de grondwet.

Een van de advocaten, Bart Maes, noemt het coronatoegangsbewijs in NRC een ‘apartheidspas’. Ook deelde hij op Twitter een bericht over ‘medische apartheid’. De advocaat, die zichzelf als ‘rechtsconservatief’ omschrijft, hekelt de ‘segregatie’ die het coronapaspoort zou veroorzaken.

Ook Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet trekt de parallel met Zuid-Afrika als hij, net als advocaat Maes, sprak vorige week sprak over een apartheidspas. De FvD-leider, zelf ook van racisme beschuldigd, lijkt te doelen op de pasjeswet in Zuid-Afrika, die de bewegingsvrijheid van zwarte mensen inperkte.

Vergelijkingen met apartheid worden steeds vaker gebruikt op social media. Zo schrijft twitteraar ‘Henk Haarlem’: ‘Zonder QR-code geen toiletbezoek. #Apartheid #corona het nieuwe racisme. Ongevaccineerden zijn de nieuwe joden’, vergezeld van een foto van toiletten in Zuid-Afrika voor witte en zwarte mensen.

Ook de vergelijking met de rassensegregatie in het zuiden van Amerika, in stand gehouden door de zogenoemde Jim Crow-wetten van 1876 tot 1965, wordt steeds vaker gemaakt op social media.

Als het aan voorstanders van de coronapas had gelegen, ‘had Rosa Parks netjes haar plek in de bus afgestaan en niet zo moeten zeuren want “wet is wet” en “regel is regel”’, twittert FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen (foto, rechts) vandaag.

Van Houwelingen reageert hiermee op een tweet van D66-Kamerlid Jan Paternotte, die op zijn beurt het Utrechtse restaurant Waku Waku veroordeelde vanwege het niet-handhaven van de coronapas.

De Afro-Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Park (foto, links) weigerde in 1955 achterin de bus plaats te nemen. Haar verzet leidde tot de Montgomery Bus Boycott, een van de acties die leidde tot de afschaffing van de raciale segregatie in de VS.

- Advertentie -