16.4 C
Amsterdam

Nadya Aboyaakoub-Akkouh beste bestuurder van Nederland 2023

Lees meer

De Amersfoortse wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh (GroenLinks, 46) is benoemd tot beste bestuurder van Nederland in het jaar 2023. ‘Ze steekt veel energie in goed contact met inwoners’, aldus het vaktijdschrift Binnenlands Bestuur, dat de prijs uitreikt.

De wethouder zegt dat haar deur altijd open staat voor burgers, ook online. ‘Inwoners benaderen mij dus ook via Instagram als ze een idee of vraag hebben of een afspraak willen maken’, zo citeert de Volkskrant.

De wethouder heeft een Marokkaanse achtergrond en is de oudste in een gezin van acht. Haar vader kwam op zijn zestiende van Marokko naar Nederland. Hij was ondernemer en had een aantal stomerijen. Haar moeder, ook uit Marokko, was huisvrouw.

In een publicatie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vertelt ze over haar jeugd: ‘Vanuit mijn perspectief heb ik een hele zorgeloze jeugd gehad. Maar ik deed best veel in huis, ik regelde veel. Als mijn moeder naar de dokter moest, ging ik mee om te vertalen. Vanaf mijn achtste deed ik de boodschappen. Ik was dus al jong zelfredzaam. Toch heb ik ook echt kind kunnen zijn. Ik speelde veel buiten en las graag. En ik kreeg als meisje best veel ruimte en vrijheid’, aldus Aboyaakoub-Akkouh.

Binnenlands Bestuur en adviesbureau Necker reikten de jaarlijkse ereprijs voor provincie-, waterschappen-, en gemeentebestuurders dit jaar voor de vijftiende keer uit. Eerdere prijswinnaars waren onder meer Esmah Lahlah, destijds wethouder in Tilburg en nu nummer twee voor GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer, en Wobine Buijs (VVD), de burgemeester van Oss ten tijde van het tragische ongeluk met de Stint.

- Advertentie -