19.3 C
Amsterdam

NAVO-kaart erkent Westelijke Sahara als onderdeel Marokko

Lees meer

Na Amerika lijkt nu ook de NAVO de Marokkaanse aanwezigheid in de Westelijke Sahara te hebben geaccepteerd. De officiële NAVO-website gebruikt nu een kaart (foto) waarop het gebied onderdeel is van Marokko, melden Marokkaanse media.

De Verenigde Staten erkennen sinds vorige maand de territoriale aanspraken van Marokko, in ruil voor de normalisering van de betrekkingen met Israël door Marokko. De NAVO, die Marokko als belangrijke partner ziet, volgt hiermee het Amerikaanse besluit.

Het Marokkaanse nieuwsmedium Le 360 bejubelt de NAVO-kaart als ‘een nieuwe klap in het gezicht van de vijanden van de territoriale integriteit van het Koninkrijk’. De kaart zou ‘het historische bewijs van de soevereiniteit van het Koninkrijk over zijn Sahara-provincies’ bevestigen.

De soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara wordt betwist door onafhankelijkheidsbeweging Polisario, die delen van het gebied in handen heeft. Ook Marokko’s buurland Algerije heeft in het verleden meermalen steun uitgesproken voor een onafhankelijke Westelijke Sahara.

Van 1884 tot 1975 was de Westelijke Sahara een Spaanse kolonie. Na de dood van de Spaanse dictator Franco werd het gebied door de Marokkaanse koning Hassan II ingelijfd. Een jaar later riep Polisario de onafhankelijkheid uit.

- Advertentie -