13.7 C
Amsterdam

Necirvan Barzani nieuwe president Koerdische Autonome Regio

Lees meer

Het parlement van Koerdische Autonome Regio in Noord-Irak heeft een nieuwe president gekozen: Neçirvan Barzani. Hij is de neef en schoonzoon van zijn voorganger Mesut Barzani. De Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) heeft de verkiezingen geboycot.

Necirvan Barzani kreeg 68 van de 88 stemmen. Het regionale parlement heeft 111 zetels, maar de PUK weigerde om aan de verkiezingen mee te doen.

Tussen 2015 en 2017 was Mesut Barzani president. Hoewel zijn ambtstermijn was verstreken, gaf hij zijn machtspositie niet op. Hij trad pas af na het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Een meerderheid van de kiezers stemde voor onafhankelijkheid, maar die werd internationaal niet erkend en de Koerden verloren hun controle over het olieveld bij Kirkuk.

De situatie in de Koerdische Autonome Regio in Noord-Irak is sowieso precair. Turkije voert weer luchtaanvallen op plekken waar PKK-strijders zouden zitten. De Turkse pro-regeringskrant Daily Sabah schrijft dat Zuidoost-Turkije al jaren last heeft van ‘PKK-terroristen’, die vanuit hun bases in Noord-Irak aanvallen plegen op doelen over de grens. Op maandag 27 mei ging Operatie Klauw van start, met als doel om PKK-bases uit te schakelen. Hierbij zouden volgens een woordvoerder van het leger al negen ‘PKK-terroristen’ zijn gedood. De Koerdische Autonome Regio in Noord-Irak en de Irakese regering zouden te weinig doen om de PKK aan te pakken.

De Koerden hebben geen eigen staat. Er wonen ongeveer dertig miljoen Koerden in het Midden-Oosten. In de landen Iran, Irak, Syrië en Turkije vormen ze een minderheid, maar in de autonome regio’s Iraaks-Koerdistan en  Syrisch-Koerdistan zijn de Koerden in de meerderheid.

- Advertentie -