17.1 C
Amsterdam

‘Nederland islamitische hogeschool rijker’

Lees meer

De Islamitische Theologische Faculteit Amsterdam (IUA) is zes jaar na oprichting eindelijk erkend als hbo-opleiding door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). 

Iqra! wat lees! betekent, was de eerste opdracht die de profeet Mohammed v.z.m.h. (vrede zij met hem) in het jaar 610 als openbaring kreeg’, staat op de website van de in Osdorp (Amsterdam Nieuw-West) gesitueerde islamitische hogeschool. ‘De islamitische gemeenschap in Europa heeft kaders nodig die een brug kunnen slaan tussen het rijke islamitische historische verleden en de huidige Europese context’, wordt in de missie en visie van de islamitische hogeschool die theologen opleidt, gemeld. De opleiding toegepaste islamitische theologie is gelieerd aan de islamitische beweging Milli Görüs Nederland.

De Kanttekening sprak voorzitter Bahaeddin Budak voor een toelichting.

Is er nou een nieuwe school of nieuwe masteropleiding opgericht?

Nee, het IUA bestond al. Het is opgericht in 2018. Alleen kun je in Nederland een opleiding niet zomaar hogeschool of universiteit noemen. Daarvoor moet je eerst erkend worden door het ministerie van Onderwijs. En voor die erkenning moet je de kwaliteit van je onderwijs bewijzen aan de hand van de NVAO-inspectie.

En die erkenning hebben jullie nu.

‘Om het proces in gang te zetten moet je eerst een afgestudeerde hebben. In 2018 zijn we gestart. De eerste afgestudeerde is in 2022 met vlag en wimpel geslaagd. Toen hebben wij een aanvraag ingediend bij de NVAO, zodat ze de kwaliteit konden toetsen.

Hoe ging dat?

De NVAO heeft elf standaarden waaraan een hogeschool moet voldoen. Een hele bureaucratische procedure van kwaliteitseisen. We zijn van top tot teen gecontroleerd en geïnspecteerd met de conclusie dat we aan alle kwaliteitseisen voldoen. Met dat rapport zijn we naar de Onderwijsinspectie gegaan om aan te geven dat onze kwaliteit voldoet aan de hogescholennorm. Toen kwam de inspectie met weer een ander onderzoek. Ook dat was positief. Met deze twee rapportages hebben we aangeklopt bij de minister, die alles heeft goedgekeurd. Vanaf 1 februari 2024 zijn wij een erkende hogeschool.

Jullie school in Osdorp bestaat sinds 2018.  Er zijn dus al studenten?

Ja, anders kun je geen afgestudeerden krijgen.

Waarom zouden studenten willen studeren aan een niet-erkende opleiding?

Omdat ze toch aan deze islamitische opleiding willen studeren.

Wat kun je met de master Toegepaste Islamitische Theologie worden?

Islamitisch theoloog. Na een proces van jaren is dit nu eindelijk mogelijk in Nederland.

- Advertentie -