22.3 C
Amsterdam

Nederland nu officieel aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in Israël

Lees meer

Amnesty International, Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum hebben de Nederlandse staat nu officieel aangeklaagd voor medeplichtigheid aan Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza. Dit vanwege de levering van onderdelen voor Israëlische F35-straaljagers.

De zaak is vandaag om 10:00 uur gestart in Den Haag. Advocaten Liesbeth Zegveld en Thomas van der Sommen van het gerenommeerde Amsterdamse advocatenbureau Prakken d’Oliveira staan de ngo’s hierin juridisch bij. Over twee weken wordt een uitspraak verwacht.

Nederland is de thuisbasis van een regionaal magazijn, waar onderdelen van in Amerika gemaakte F35-straaljagers worden opgeslagen. Deze onderdelen kunnen worden doorgestuurd naar andere F35-partnerlanden, waaronder ook Israël.

Uit overheidsdocumenten blijkt dat de Nederlandse regering de export van reserveonderdelen voor F35’s naar Israël toestond. Minister van Defensie Kajsa Ollongren zei vorige week tegen het Nederlandse persbureau ANP dat ze voorafgaand aan de rechtszaak geen commentaar wilde leveren op de beschuldigingen van de vier ngo’s. Het ministerie van Defensie zei later in een Kamerbrief echter dat op basis van de huidige informatie ‘niet kan worden vastgesteld dat de F35’s betrokken zijn bij ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht’.

Israël ontkent dat het land oorlogsmisdaden pleegt in Gaza. Sinds 7 oktober zijn er meer dan 15.000 Palestijnen vermoord door het Israëlische leger en de Israëlische luchtmacht, waaronder duizenden vrouwen en kinderen.

- Advertentie -