5.9 C
Amsterdam

Nederland vangt gemiddeld minder asielzoekers op dan andere EU-landen

Lees meer

In tegenstelling tot de beeldvorming over ‘grote aantallen’ asielzoekers, blijkt Nederland onder het Europees gemiddelde te zitten. In absolute aantallen is de instroom van mensen die bescherming zoeken in Nederland wel omhoog gegaan. Zo meldt Trouw.

Toch blijkt Nederland in Europees verband niet meer zo populair onder asielzoekers. Terwijl in 2022 de asielaanvragen nog rond het gemiddelde schommelden, is dit cijfer (2221 asielaanvragen per miljoen inwoners) vorig jaar onder het Europese gemiddelde gezakt en staat Nederland op de vijftiende plek. Cyprus, Oostenrijk en Griekenland vangen de meeste asielzoekers op per hoofd van de bevolking.

Dat betekent echter niet dat er daadwerkelijk minder asielzoekers zijn binnengekomen. Voor het eerst sinds 2016 (het jaar dat de EU een vluchtelingendeal sloot met Turkije) zochten meer dan een miljoen asielzoekers bescherming in Europa, in totaal een toename van 18 procent (1,14 miljoen aanvragen). Hierdoor vangt Nederland in absolute aantallen meer asielzoekers op, maar in verhouding dus minder dan voorgaande jaren.

De EU probeert, tevergeefs en onder protest van mensenrechtenorganisaties, de asielmigratie te beperken via deals met landen aan de randen van Europa, zoals Tunesië waar een dictator aan de macht is.

- Advertentie -