20.2 C
Amsterdam

Nederland verkoopt weer wapens aan Turkije

Lees meer

Het Nederlandse wapenembargo tegen Turkije is per direct opgeheven. Zo heeft de regering onlangs bekend gemaakt in een Kamerbrief. Het embargo was in 2019 ingesteld vanwege de Turkse invasie in Noord-Syrië.

Het gaat onder meer om componenten voor militaire helikopters en sensoren voor lokalisatie van beschietingen. Nederland blokkeerde toentertijd de wapenverkopen, omdat de invasie in Syrië een ‘groot risico’ van inzet van Nederlands wapentuig bij Turkse schendingen van het internationaal recht met zich meebracht.

De beslissing om weer wapens aan Turkije te verkopen, volgt op het NAVO-akkoord over Zweedse toetreding. De Turkse president Erdogan zei wekenlang dat hij een Zweedse toetreding bij de NAVO zou blokkeren. Hij ging uiteindelijk overstag na toezeggingen als een striktere bestrijding van de Koerdische PKK, die op de terreurlijst staat in Turkije, de VS en EU, en de levering van Amerikaanse F-16 straaljagers en nu dus Nederlands wapentuig.

Uit de Kamerbrief wordt duidelijk dat ook de wapenembargo’s tegen de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië worden opgeheven. Twee landen waar Turkije deze week miljardendeals mee heeft gesloten en meeprofiteren van de wapenhandel.

- Advertentie -