13.8 C
Amsterdam

‘Nederlandse universiteiten moeten micro-agressies uit gebouwen bannen’

Lees meer

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) heeft haar plannen om de universiteiten diverser te maken nog niet opgegeven, schrijft ScienceGuide.

De Tweede Kamer stemde eind vorig jaar tegen haar diversiteitsplannen, maar de minister schrijft de Kamer dat Nederland anders vijf miljard euro aan Europese subsidies misloopt.

Van Engelshoven meldt dat de Europese Commissie instellingen verplicht om vanaf 2022 te beschikken over een zogeheten ‘gender equality plan’ (GEP). Nederlandse universiteiten zonder GEP komen niet meer in aanmerking voor onderzoeksfinanciering vanuit Europa – een bedrag dat oploopt tot 5 miljard euro per jaar.

Van Engelshoven vroeg daarom een adviescommissie een ‘handreiking’ – een niet-bindende handleiding – te maken voor universiteiten, met het GEP als richtlijn. Vrouwen moeten een betere positie krijgen in de wetenschap via positieve discriminatie, vindt deze commissie.

‘Hierbij kan het gaan om het creëren van speciale posities voor vrouwelijke wetenschappers, maar ook om maatregelen gericht op het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwen in commissies, panels en externe communicatie.’

De commissie bepleit in haar handreiking een intersectionele aanpak. Genderbeleid moet niet enkel gericht moet zijn op witte heterovrouwen uit de middenklasse, zonder beperking en met een vaste aanstelling aan de universiteit. Er moet ook oog zijn voor vrouwen van kleur en LHBT-vrouwen.

Dataverzameling rondom diversiteit en het geslacht van medewerkers, waar de Tweede Kamer in meerderheid tegen was, is als het aan de adviescommissie ligt een voorwaarde om in aanmerking te komen voor onderzoeksfinanciering.

Ook adviseert de commissie om het curriculum inclusiever te maken, door meer vakken aan te bieden die gaan aan over diversiteit, gendergelijkheid en intersectionaliteit.

Bovendien moeten onderwijsinstellingen strenger zijn ten aanzien van kunst, namen van gebouwen en foto’s die kunnen zorgen voor ‘microagressies’. Met ‘microagressie’ wordt een subtiele uiting bedoeld die minderheidsgroepen onbewust of onbedoeld bevooroordeelt.

Ook moeten alle universiteiten genderneutrale toiletten hebben in hun gebouwen, aldus de adviescommissie.

- Advertentie -