15.1 C
Amsterdam

Onderzoek AP: nepnieuws over verkrachtingen Hamas in omloop

Lees meer

Uit onderzoek van Associated Press blijkt dat er tijdens de Hamas-aanval op 7 oktober seksueel geweld heeft plaatsgevonden tegen Israëliërs, maar dat er ook veel ‘nepnieuws’ over verkrachtingen is rondgestuurd.

VN-onderzoekers concludeerden in maart al dat er ‘redelijke gronden’ zijn om aan te nemen dat er seksueel geweld is gebruikt tijdens de aanval van 7 oktober, ‘waaronder verkrachting en groepsverkrachting’. Maar de VN-onderzoekers zeiden toen ook dat het zonder forensisch bewijs en getuigenissen van overlevenden onmogelijk zou zijn om de omvang van dergelijk geweld te bepalen.

Hamas ontkent seksueel geweld te hebben gepleegd. Persbureau Associated Press bericht nu dat het bewijs voor seksueel geweld door Hamas zich opstapelt, maar dat er ook veel nepnieuws de ether is ingestuurd. Eén verhaal dat ongegrond bleek te zijn, kwam van Chaim Otmazgin, een orthodox-joodse vrijwilliger (organisatie ZAKA) die na de aanval lichamen verzamelde.

Otmazgin trof het lichaam van een tienermeisje gescheiden aan van twee van haar familieleden. Haar broek was naar beneden getrokken en hij ging ervan uit dat ze seksueel was mishandeld. Drie maanden later zou blijken, na wederhoor met Israëlische militairen, dat het lichaam van het meisje door een groep soldaten door de kamer was gesleept om er zeker van te zijn dat het niet booby-trapped was. Terwijl ze dat deden, zakte haar broek af, aldus AP, dat het verhaal nader onderzocht.

De vrijwilligersorganisatie erkent dat in de hectische dagen na 7 oktober ‘gebruikelijke mediaprotocollen’ werden omzeild en dat vrijwilligers – die normaal gesproken door de woordvoerder van ZAKA zouden worden gescreend voordat ze werden geïnterviewd – rechtstreeks toegankelijk waren voor journalisten en voorbarige conclusies trokken over wat ze zagen, zonder forensische kennis.

Sommige critici van Israël grepen de ontkrachte ZAKA-verhalen en andere feitelijk onjuistheden aan om te stellen dat de Israëlische regering de feiten verdraaide om de oorlog te rechtvaardigen.

- Advertentie -