19.3 C
Amsterdam

Netanyahu wil Eritreeërs deporteren vanwege rellen in Tel Aviv

Lees meer

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat de Eritreeërs die dit weekend betrokken waren bij ernstige rellen in Tel Aviv het land worden uitgezet. Ook komt de premier straks met een plan om alle andere asielzoekers uit Afrika te deporteren.

Netanyahu’s opmerkingen volgen op de gewelddadige protesten afgelopen weekend in Tel Aviv bij de Eritrese ambassade. Voor- en tegenstanders van de Eritrese dictatuur gingen met elkaar op de vuist. De Israëlische politie vuurde traangas af op de demonstranten en schoot met scherp.

‘We willen harde maatregelen tegen de relschoppers, inclusief de onmiddellijke deportatie van degenen die eraan deelnamen’, zei Netanyahu maandag. Hij verzocht zijn ministers hem plannen voor te leggen ‘voor de verwijdering van alle andere illegale infiltranten’.

In Israël wonen zo’n 25.000 asielzoekers van Afrikaanse komaf, waaronder zo’n 18.000 Eritreeërs. De Israëlische regering probeert hen op allerlei mogelijke manieren het land uit te krijgen, onder andere door hen naar een afgelegen gevangenis te sturen, een deel van hun loon in te houden totdat ze ermee instemmen het land te verlaten, of het aanbieden van een bonus aan degenen die het land vrijwillig verlaten.

Asielzoekers zomaar het land uitzetten kon de regering voorheen niet, omdat het Hooggerechtshof daar altijd een stokje voor stak. Maar de extreemrechtse regering van Netanyahu probeert nu de macht van het Hooggerechtshof te breken. Als dat lukt, kunnen asielzoekers mogelijk wel worden gedeporteerd.

- Advertentie -