6.2 C
Amsterdam

Nida overhandigt petitie aan Kamer: ‘Stel beledigen profeet strafbaar’

Lees meer

Een petitie om het beledigen van de profeet Mohammed strafbaar te stellen haalde eind vorig jaar 124.170 handtekeningen op. Vanmiddag werd de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer door de islamitische partij Nida.

‘Onze generatie groeide de afgelopen twintig jaar op met zondebokpolitiek, moslimhaat en islamofobie. Laat dit de ommekeer zijn. Voor onze kinderen’, schrijft Nida op haar Facebookpagina.

De petitie werd gestart vlak na de moord op de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty, die werd vermoord omdat hij Mohammed-cartoons uit het satirische blad Charlie Hebdo had laten zien.

De petitie veroordeelt ‘alle vormen van geweld naar aanleiding van de spotprenten’, maar stelt ook dat het beledigen van de profeet Mohammed niets te maken heeft met de vrijheid van meningsuiting. ‘Het is eerder een tekort aan fatsoen en leidt ook nog eens tot maatschappelijke spanningen alsook het structureel beledigen van moslims.’

De petitie was gestart door de salafistische imam Ismail Abou Soumayyah. Deze imam kwam in 2019 in het nieuws omdat hij een lezing zou geven in de Rotterdamse Essalam Moskee, samen met een vertegenwoordiger van de islamistische organisatie Hizb-ut-Tahrir, dat een kalifaat wil stichten. Na vragen van CDA, VVD en Leefbaar Rotterdam over hun komst werd de bijeenkomst afgeblazen.

Bij 40.000 geldige handtekeningen is de Tweede Kamer verplicht de petitie in ontvangst te nemen en te behandelen.

Nida heeft op dit moment zetels in Rotterdam, Den Haag en Almere, maar nog niet in de landelijke Tweede Kamer. Daar hoopt de partij bij de verkiezingen van 17 maart verandering in te brengen.

Partijleider Nourdin el Ouali kwam eerder in het nieuws toen hij voorstelde om islamitische organisaties die in Frankrijk dreigen te worden verboden ‘een veilig toevluchtsoord’ te bieden.

- Advertentie -