9.8 C
Amsterdam

Nida: Rotterdamse sloopbeleid is ‘racistische wegjaagpolitiek’

Lees meer

Het Rotterdamse raadslid Ercan Büyükcifi beschuldigt de gemeente Rotterdam van ‘racistische wegjaagpolitiek’, schrijft Dagblad 010.

De Nida-politicus reageerde op de documentaire De Opstandelingen van BNNVARA, waarin onder meer de sloop van de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid aan de orde komt. De sloop treft arme bewoners, met vooral een biculturele achtergrond.

Collega-raadsleden van andere partijen reageerden fel. VVD-raadslid Jan-Willem Verheij sprak over ‘een kwalificatie die absoluut niet kon’, CDA-raadslid Christine Eskes vond dat Büyükcifi ‘over de scheef’ ging, Leefbaar-fractievoorzitter Robert Simons zei dat de beschuldigingen van Nida ‘kant noch wal’ raakten en PvdA-fractievoorzitter Co Engberts noemde het ‘een belachelijke beschuldiging’.

Leefbaar fractievoorzitter Robert Simons, zelf in 2017-2018 wethouder die verantwoordelijk was voor stedelijke ontwikkeling en met zijn partij de geestelijk vader van het huidige sloopbeleid: ‘Eigenlijk zegt u, dat wij de wijk etnisch hebben gezuiverd. Dit is te bizar voor woorden.’

Büyükcifi: ‘Ja, maar ik heb het leed gezien van de inwoners van de wijk. De Coolsingel heeft de zaak jarenlang heel kil benaderd.’

In Rotterdam worden sociale huurwoningen gesloopt om plaats te maken voor duurdere woningen die voor veel Rotterdammers onbetaalbaar zijn. De gemeente, gesteund door het Rijk, wil zo Rotterdam aantrekkelijker maken voor mensen met een middeninkomen en hogere inkomens.

De sloop is een gevolg van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ), een nationaal programma van de gemeente en het Rijk om ervoor te zorgen dat Rotterdam-Zuid qua opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit in twintig jaar zal stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden van Nederland.

Volgens actievoerders bevat het NPRZ racistische elementen. ‘In de NPRZ-nota Handelingsperspectief Afrikaanderwijk uit 2013 wordt expliciet gezegd dat bewoners negatieve associaties hebben bij allochtonen. Het staat er zwart op wit. De advocaat van woningcorporatie Vestia heeft de passage letterlijk overgenomen in de zogenoemde Memorie van Grieven van 21 april 2020, voor een rechtszaak van Vestia tegen de bewoners van de Tweebosbuurt die weigerden akkoord te gaan met de ontbinding van hun huurcontract’, aldus activist Mustapha Eaisaouiyen van de actiegroep Recht op de Stad.

- Advertentie -