14.1 C
Amsterdam

Rotterdamse straat vernoemd naar Tula, leider Curacaose slavenopstand

Lees meer

Na drie jaar wachten is de Tulastraat dan eindelijk gerealiseerd. De straat is vernoemd naar Tula, de leider van de Curacaose slavenopstand van 1795, en ligt achter Zuidplein bij het Zuiderpark in Rotterdam.

Na Utrecht en Amsterdam is Rotterdam de derde stad in Nederland met een straat die herinnert aan Tula. Initiatiefnemer Simao Miguel, die de Gemeente Rotterdam voorstelde om een straat naar Tula te noemde, is tevreden, zo schrijft hij op Facebook.

‘In 2019 stelde ik een straatnaam voor ter ere van Curaçaose verzetsheld Tula. 2022 is de Tulastraat een feit. Blijf geloven in jouw dromen.’

De activist roept zijn Facebookvrienden en -volgers op ook een Tulastraat te realiseren in hun gemeenten.

In 1795 kwamen de slaafgemaakten van Curacao in opstand tegen het Nederlandse gezag. De Bataafse Republiek moest in navolging van Frankrijk ook de slavernij afschaffen, vond Tula. Door verraad mislukte de opstand en werd Tula geradbraakt en onthoofd.

In de Nederlandse geschiedschrijving werd Tula lange tijd verzwegen, maar in de volksverhalen van Curacao werd Tula een held. Hij kreeg er standbeelden en er is een ‘Ruta Tula’: een route langs de plekken waar Tula kwam tijdens zijn opstand. Ook kwam er een Tula Museum. In 2010 werd hij uitgeroepen tot de nationale held van het eiland. Drie jaar later kwam er een Engelstalige speelfilm over hem uit.

- Advertentie -