15.8 C
Amsterdam

Nieuw massaproces in de VAE tegen vermeende terroristen

Lees meer

De Verenigde Arabische Emiraten hebben bevestigd dat ze 84 mensen voor de rechter dagen wegens terroristische misdrijven. Ze worden onder andere beschuldigd lid te zijn van de verboden Moslimbroederschap en een bedreiging te vormen voor de staat.

Volgens het staatspersbureau WAM heeft de procureur-generaal Hamad al-Sham opdracht gegeven om voornamelijk leden van de Moslimbroederschap te berechten. De pan-Arabische en orthodoxe Moslimbroederschap wordt gezien als een bedreiging voor de emirs die de VAE besturen. 

Tijdens klimaattop COP28, die afgelopen december in Dubai plaatsvond, kwamen berichten naar buiten dat de VAE opnieuw een groot aantal politieke tegenstanders aan zou klagen. Dit is nu officieel bevestigd, schrijft het persbureau.

Oude zaak wordt nieuwe zaak

Een aantal van de aangeklaagden zat echter al in de gevangenis. Tien jaar geleden vond er een massaproces plaats tegen vierennegentig vermeende leden van de Moslimbroederschap, waaronder activisten, studenten, docenten en critici van de regering. Negenenzestig van hen belandden uiteindelijk in de gevangenis en sommige van hen moeten nu opnieuw voor de rechter verschijnen, aldus persbureau.

De verdachten worden ervan beschuldigd een nieuwe clandestiene organisatie op te richten met als doel gewelddaden te plegen in de VAE. Dit was in de zaak van tien jaar geleden nog niet bekend. Volgens WAM heeft een zes maanden durend onderzoek voldoende bewijs geleverd voor een nieuwe rechtszaak. 

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zal het nieuwe proces op de voet volgen. De organisatie zegt dat de aangeklaagden vervolgd worden omdat ze in 2010 een belangenbehartigingsorganisatie op hadden gericht.  

HRW zegt dat de VAE ook mensenrechtenactivist Ahmed Mansour opnieuw voor de rechter halen. Hij werd in 2018 tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij de regering op sociale media had bekritiseerd en het imago van zijn land door het slijk zou hebben gehaald.

- Advertentie -