11.8 C
Amsterdam

Nieuwe ambassadeur VS in Ankara: stemde tegen genocide-erkenning

Lees meer

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Republikein Jeff Flake aangesteld als nieuwe ambassadeur in Turkije. Flake zal in goede aarde vallen bij Ankara als het gaat om de de Armeense Genocide.

Als lid van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat bestreed Flake consequent de pogingen van het Congres om de Armeense Genocide van 1915 erkend te zien. Afgelopen april zorgde Biden nog voor een primeur door de Armeense Genocide alsnog te erkennen.

‘We kunnen en moeten beter doen’, vindt Raffi Hamparian, voorzitter van de belangenvereniging voor Armeense Amerikanen. Hij hoopt dat de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Senaat de nominatie van Flake heroverweegt.

Hamparian wijst in dit verband op Henry Morgenthau, die tijdens de Eerste Wereldoorlog de ambassadeur van de VS in Istanbul was. Hij zette zich in voor de Armeniërs die werden vervolgd en vermoord door het Ottomaanse Rijk, de voorloper van Turkije.

De genocide op Armeense christenen kostte tussen de anderhalf en twee miljoen Armeniërs het leven heeft. Ook werden er in die tijd tussen de 150.000 en 300.000 Assyrische en andere christenen vermoord, alsmede Jezidi’s. Turkije ontkent dat er een genocide heeft plaatsgevonden.

- Advertentie -