17.4 C
Amsterdam

Nieuwe Britse premier en ‘islamofoob’ Boris Johnson heeft moslimvoorouders

Lees meer

De kersverse Britse premier Boris Johnson, die onder meer bekendstaat om zijn anti-islamuitspraken, stamt zelf af van moslims. Dit melden Engelse media.

De Ottomaan Ali Kemal was de overgrootvader van Johnson. Zijn functie als liberale politicus en journalist maakte hem zelfs een sleutelfiguur in het Ottomaanse rijk, in de regio die nu Turkije beslaat.

Ali Kemal, geboren in 1867, hield er liberale ideeën op na en werd verbannen door de sultan van het Ottomaanse Rijk. In 1903 trouwde hij in Londen met Winifred Brun, dochter van Margaret Johnson. Nadat er een eind kwam aan de heerschappij van de sultan, eigende Kemal zich een prominente rol toe op het Ottomaanse politieke toneel.

Toen het Ottomaanse rijk zich tijdens de Eerste Wereldoorlog aansloot bij Duitsland, namen de in Engeland woonachtige kinderen van Kemal hun oma’s naam Johnson aan.

Het is saillant dat Boris Johnson van moslims afstamt, gezien het feit dat Johnson vaak in opspraak is gekomen met zijn opmerkingen over de islam en moslims – de reden waarom de Muslim Council of Britain hem een ‘islamofoob’ noemt.

Zo vergeleek Johnson vorig jaar boerka’s met brievenbussen en bankrovers en vroeg hij zich in een essay uit 2007 af ‘wanneer de 18e-eeuwse Verlichting doordringt tot de achterlijke islam’. ‘Islamofobie’ is volgens Johnson bovendien ‘een natuurlijke reactie’ op de islam, die hij ‘de meest kwaadaardige en sektarische religie wat betreft harteloosheid tegenover niet-gelovigen’ noemt.

- Advertentie -