14.2 C
Amsterdam

Nieuwe RIVM-cijfers: lage prikgraad Biblebelt en multiculturele wijken

Lees meer

Het RIVM heeft de vaccinatiecijfers per wijk bekendgemaakt. De vaccinatiegraad op de Biblebelt en in multiculturele wijken in de grote steden is nog altijd laag, zo blijkt.

Dat er in streng-christelijke gemeentes als Oldebroek, Staphorst en Urk een lage vaccinatiegraad was bekend. Op Urk is de vaccinatiegraad met 25 procent het laagste van heel Nederland. Maar ook in de multiculturele wijken van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is de vaccinatiegraad laag.

Zo is in de Amsterdamse wijk Geuzenveld 45 slechts procent van de inwoners volledig gevaccineerd en in de Bijlmer 54 procent. Hetzelfde geldt voor 51 procent van de inwoners van de Rotterdamse wijk Feijenoord en 44 procent in de Haagse Schilderwijk.

Dat veel mensen in de multiculturele wijken zich niet laten vaccineren heeft meerdere oorzaken. Biculturele ouderen spreken de Nederlandse taal vaak slechter. Ook is er een sterke gevoeligheid bij groepen biculturele Nederlanders voor complottheorieën, deels een gevolg van wantrouwen tegenover de overheid.

Om de vaccinatiegraad onder biculturele Nederlanders omhoog te krijgen, startte de Rotterdamse ondernemer en D66-politica Joan Nunnely in november het Covid Urgent Team. Dit team geeft voorlichting, om desinformatie over corona onder biculturele Nederlanders tegen te gaan. Ook is de GGD begonnen met het maken van prikafspraken in onder meer het Arabisch en het Turks.

- Advertentie -