21.4 C
Amsterdam

Nieuwe studie: racisme kan leiden tot psychoses

Lees meer

Structureel racisme kan leiden tot psychoses, aldus een studie door een team van twintig wetenschappers in het American Journal of Psychiatry.

Volgens hen is het aantal psychoses bij zwarte Amerikanen en Latino’s groter dan bij witte Amerikanen in dezelfde sociaaleconomische positie. Dat komt omdat niet-witte Amerikanen ook nog eens raciale discriminatie ervaren, aldus de onderzoekers.

Door al uitgekomen wetenschappelijke literatuur aan elkaar te linken komen de wetenschappers tot de volgende conclusie: het ervaren van racisme zorgt voor ‘individuele en collectieve trauma’s’ en meer stress, waardoor de kans op psychoses toeneemt.

De kinderen van mensen die racisme ervaren en gestrest zijn krijgen hier ook last van, aldus de onderzoekers. Ook angst voor gentrificatie zou leiden tot een grotere kans op psychoses bij arme Afro-Amerikanen en Latino’s.

De onderzoekers vinden dat het racisme-aspect bij psychoses niet langer door hun vakbroeders- en zusters genegeerd mag worden, ook gezien zwarte mensen en Latino’s door de Amerikaanse maatschappij extra benadeeld zouden worden.

Eerder onderzoek wees al uit dat racisme dodelijk kan zijn, door de stress die mensen ervaren.

Ook werd eerder bekend dat Afro-Amerikanen structureel zijn ondervertegenwoordigd in kankeronderzoeken, waardoor kanker onder donkere mensen minder effectief kan worden bestreden.

- Advertentie -