21.8 C
Amsterdam

Nieuwe Turkse tv-serie maakt politieke gevangene Osman Kavala zwart

Lees meer

De nieuwe Turkse televisieserie Metamorfoz gaat over een Turkse miljonair, Teoman Bayramli, die spioneert voor de Verenigde Staten. Critici zeggen dat Teoman Bayramli heel erg lijkt op de Turkse miljonair en filantroop Osman Kavala, die nu een levenslange gevangenis uitzit in Turkije.

Osman Kavala zit sinds 18 oktober 2017 achter slot en grendel, ondanks een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) uit 2019 om hem vrij te laten. In april 2022 werd hij tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij het brein zou zijn achter de Geziprotesten van 2013. Burgers van Istanbul protesteerden toen tegen de sloop van een park, dat plaats zou moeten maken voor een winkelcentrum en een moskee, maar de protesten transformeerden al snel tot verzet tegen het regime van AKP-leider Recep Tayyip Erdogan.

In de serie ‘Metamorfoz’ woont en werkt Teoman Bayramli in New York als zijn vader overlijdt. Hij besluit om naar Istanbul terug te keren, om het bedrijf van zijn vader over te nemen. Dit is precies wat ook Osman Kavala heeft gedaan. Hij keerde in 1982 terug naar Istanbul om het familiebedrijf te gaan leiden, vlak na de plotselinge dood van zijn vader. Volgens Ayse Bugra, de vrouw van Kavala, maakt de serie dan ook deel uit van een ‘lastercampagne’ tegen haar man.

De scenarioschrijver van Metamorfoz is  Mustafa Burak Dogu, die in Turkije beroemd is vanwege de serie Dirilis: Ertugrul, een nationalistisch-islamistisch heldenepos over de voorgeschiedenis van het Ottomaanse Rijk. De regering van president Recep Tayyip Erdogan gebruikt deze serie om nationalistische gevoelens onder Turkse burgers aan te wakkeren.

- Advertentie -