23.3 C
Amsterdam

Nijmeegse politie pakt pro-Palestijnse stoepkrijtactivisten op

Lees meer

Gisterochtend pakte de politie tien actievoerders op die op de Waalkade in Nijmegen pro-Palestijnse leuzen aan het schrijven waren. Dit deden ze volgens de Gelderlander waarschijnlijk met stoepkrijt.

De activisten schilderden op de trappen van de Waalkade de Palestijnse vlag. Toen ze hiermee bezig waren, werden ze plots ingesloten door politieagenten, die met meerdere voertuigen naar de Waalkade waren gekomen. De agenten dwongen de activisten mee te gaan naar het politiebureau voor verhoor. De gemeentelijke reinigingsdienst verwijderde de getekende Palestijnse vlag direct.

Op sociale media reageren pro-Palestijnse activisten verbolgen over de -naar hun mening- disproportionele reactie van de politie. ‘Stoepkrijt mensen. STOEPKRIJT. En dan met meerdere politieauto’s er op af en ze meenemen naar het bureau voor verhoor. Wat een volslagen bizar voorbeeld weer van repressie en intimidatie door de overheid’, schrijft BIJ1-activist Jimmy Stol uit Hilversum op X. Een andere sociale mediagebruiker antwoordt dat hij twee dagen eerder een halve dag op het politiebureau heeft doorgebracht vanwege het schrijven van de leus ‘Free Palestine‘ met stoepkrijt.

Deze week was er onrust ontstaan rond de Nijmeegse Vierdaagse, omdat een groep pro-Palestijnse actievoerders had aangekondigd militairen die meelopen te zullen controleren op het dragen van symbolen van het Israëlische leger. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen verbood dit. Maar dit belette activisten niet om aan de kant van de weg te staan en pro-Palestijnse leuzen te scanderen tegen militairen door een megafoon. Er wandelden dit jaar geen Israëlische militairen mee, maar Duitse militairen werden uitgescholden omdat Duitsland een pro-Israëlisch buitenlandbeleid voert.

- Advertentie -