Onderzoekers van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies wisten via nieuw opgedoken beeldmateriaal van een massamoord uit 2013 een dader van het Assad-regime te traceren en zelfs schuld te laten bekennen.
Onderzoekers Annsar Shahhoud en Ugur Ümit Üngor schrijven in het Amerikaanse tijdschrift New Lines Magazine dat ze in hun jarenlange onderzoek naar de Syrische oorlog ‘nog nooit zulk expliciet beeld’ van een massamoord door daders van het Assad-regime hebben getroffen. Dat is omdat het Syrische regime, in tegenstelling tot bijvoorbeeld IS, zijn misdaden liever geheim houdt.
Op de beelden uit 2013 is onder meer inlichtingenofficier Amjad Youssef te zien, die in een buitenwijk van Damascus geblinddoekte en vastgebonden burgers dirigeert naar een kuil vol lichamen en ze dan doodschiet. ‘De groeten aan de baas’, zegt de cameraman, die ook even lachend in beeld verschijnt.
Onderzoeker Shahhoud heeft maandenlang met een nepprofiel Syrische pro-regime websites afgestruind. Uiteindelijk wist ze op Facebook contact te leggen met de schutter Youssef, die zij en Üngör een half jaar lang hebben gesproken.
Ze hebben hem ook geconfronteerd met wat hij heeft gedaan. ‘Hij ontkende eerst dat zo’n massamoord heeft plaatsgevonden, maar zei later alsnog toe dat hij ‘wraak’ heeft genomen voor zijn omgekomen broer en dat hij ‘heel veel mensen’ heeft gedood’.
De onderzoekers zeggen nog eens 26 andere video’s in bezit te hebben van systematische massamoorden, gevangenneming, seksueel geweld en economische uitbuiting. Vrouwen met vaak een soennitische achtergrond werden bijvoorbeeld als seksslaaf gebruikt en de mannen als dwangarbeiders ingezet en daarna zelfs vermoord, aldus de onderzoekers.
De onderzoekers hebben het materiaal overgedragen aan de Nederlandse politie. ‘Als er ooit een rechtszaak komt, dan zal dat waarschijnlijk in Duitsland gebeuren onder het mom van universele jurisdictie’, zeggen ze. Begin dit jaar werd daar al een voormalige kolonel van de Syrische inlichtingendienst veroordeeld tot levenslang wegens misdaden tegen de menselijkheid.