16.2 C
Amsterdam

Noorwegen roept andere landen op: ga UNRWA weer financieel steunen

Lees meer

Noorwegen dringt er bij andere landen op aan de financiering van UNRWA weer te hervatten. De VN-organisatie in Gaza is volgens de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide een levenslijn voor de 2,3 miljoen Palestijnen.

Veel westerse landen staakten hun financiële hulp aan UNRWA, vanwege vermeende betrokkenheid van de VN-hulporganisatie bij de gebeurtenissen van 7 oktober. Israël beweerde dat UNRWA-medewerkers deelnamen aan de aanval van Hamas. Onafhankelijke onderzoekers hebben onlangs echter een rapport gepubliceerd, waarin ze gehakt maakten van de Israëlische beschuldigen. En daarom moeten westerse landen UNRWA weer gaan helpen, vindt Noorwegen.

‘De situatie is catastrofaal’, zei de Noorse minister. ‘Gaza ligt in puin. De bevolking heeft aan alles gebrek, en velen lijden honger. De aanwezigheid van UNRWA is ook cruciaal voor de inspanningen van andere humanitaire organisaties in Gaza.’

Duitsland wil de samenwerking met UNRWA daarom ook weer voortzetten, bericht Frankfurter Allgemeine Zeitung. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Samenwerking maakten dit vandaag bekend.

UNRWA speelt een cruciale en momenteel onvervangbare rol bij het verlenen van zorg aan de bevolking van Gaza, aldus de twee ministeries. Wel eist Duitsland dat de VN-hulporganisatie de controle op de invulling van haar posities en het externe toezicht moet verbeteren. Er moet een voortdurende vergelijking van werknemerslijsten met de Israëlische veiligheidsautoriteiten plaatsvinden en een uitbreiding van de interne opleiding.

- Advertentie -