15.8 C
Amsterdam

Nu ook racistische teksten geprojecteerd op stadhuis Eindhoven

Lees meer

‘Houd Lampegat blank’, stond tijdens carnaval te lezen op het Eindhovense stadhuis. Ook projecteerden extreemrechtse radicalen de tekst ‘Alaaf namens blank Nederland’ en de racistische ‘veertien woorden’ op het gebouw.

Tijdens de jaarwisseling zorgde de projectie van vergelijkbare teksten op de Erasmusbrug in Rotterdam voor veel ophef. De teksten in Eindhoven waren, aldus de politie, maandag om half elf in de avond te zien. Het duurde vijf minuten. Het is niet duidelijk of de politie de daders heeft aangehouden.

‘Ik zat bij een plekje vlakbij het Stratumseind toen ik het zag’, vertelt een man aan Omroep Brabant. ‘Het viel volgens mij niet heel veel mensen op, maar wel de politie. Agenten gingen er snel op af.’

De tekst ‘We moeten het voortbestaan van ons volk en een toekomst voor blanke kinderen veiligstellen’ is de Nederlandse vertaling van de zogenoemde ‘veertien woorden’. Deze leus is bedacht door de Amerikaanse racist en terrorist David Eden Lane, die zich vermoedelijk baseerde op een passage uit Mein Kampf (1924) van Adolf Hitler. De extreemrechtse terrorist van Christchurch had die veertien woorden ook geschreven op het geweer, waarmee hij meer dan vijftig moslims heeft vermoord.

Ook White Lives Matter, de organisatie die de verantwoordelijkheid voor de actie op de Erasmusbrug heeft opgeëist, gebruikte de veertien woorden. Het Openbaar Ministerie doet hiernaar strafrechtelijk onderzoek.

- Advertentie -