10.8 C
Amsterdam

Omroep ON na aanslag in VS weer onder vuur om omvolkingstheorie

Lees meer

Vanwege de racistische aanslag in een overwegend zwarte buurt in het Amerikaanse Buffalo, waarbij tien mensen omkwamen, nemen sommige twitteraars omroep Ongehoord Nederland op de korrel.

Aanslagpleger Payton Gendron liet, in navolging van extreemrechtse terroristen als Anders Breivik en Brenton Tarrant een manifest na waarin hij de omvolkingstheorie noemt. Die theorie stelt dat moslims en zwarte mensen uit Afrika de ‘oorspronkelijke’ witte, christelijke bevolking van Europa zullen vervangen via immigratie en hoge geboortecijfers.

Vorige week nog propageerde de Vlaamse politicus Filip Dewinter (Vlaams Belang) het idee van ‘omvolking’ bij ON. Dewinter waarschuwde dat ‘autochtone’ Europeanen straks ‘een minderheid in eigen land’ worden en dat Europa zal veranderen in ‘Eurabia’. ‘De islam is aan een opmars bezig en zal op termijn ons en onze cultuur vervangen. Dat is de omvolking.’

Sommige twitteraars brengen nu het gedachtegoed van Dewinter, dat door de journalisten van ON niet werd tegengesproken, in verband met de aanslag in Buffalo. ‘Gelukkig inspireren dit soort dwaze gedachten geen terroristen. Oh wacht…’, aldus journalist Chris Klomp.

Lobbyist Paul van den Berg pleit voor een verbod op ON. ‘Het zijn zaadjes die geplant worden die uiteindelijk dit soort vreselijke misdaden laten ontkiemen. Er hoeft maar één wacko te zijn die met een automatisch geweer een school of moskee binnenloopt.’

Van den Berg wijst erop dat Payton Gendron, de aanslagpleger in Buffalo, zich onder meer liet inspireren door Anders Breivik, die zichzelf onder meer liet inspireren door Geert Wilders en zijn manifest naar Tom Zwitser stuurde. Zwitser is nu directeur van de met Rusland en Forum voor Democratie sympathiserende uitgeverij De Blauwe Tijger. Van den Berg: ‘De connectie met Nederlands extreemrechts is bepaald niet toevallig.’

Veel twitteraars vinden al langer dat Ongehoord Nederland van de buis moet verdwijnen. Het intrekken van de zendtijd van een omroep is echter niet gemakkelijk, bleek eerder uit navraag door de Kanttekening.

Pas als blijkt dat een omroep de wet herhaaldelijk overtreedt, heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de bevoegdheid de erkenning weer in te trekken. Dit kan de minister doen als na twee evaluaties van de evaluatiecommissie blijkt dat een omroep zich onvoldoende inzet voor de gezamenlijke publieke media-opdracht, of wanneer de NPO aangeeft dat een omroep onvoldoende bereid is tot samenwerking.

Een andere mogelijkheid: wanneer de NPO twee keer binnen een erkenningsperiode een sanctie heeft opgelegd omdat de betreffende omroep bindende besluiten van de NPO niet opvolgt.

- Advertentie -