12.9 C
Amsterdam

Omstreden Iraanse dissidente Masih Alinejad in Nederland

Lees meer

De dissidente Iraanse activiste Masih Alinejad is in Nederland. Gisteren sprak ze met premier Rutte en was ze te gast in tv-programma Op1. Vanavond spreekt ze in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. In linkse kringen is Alinejad echter omstreden, omdat ze zich verzet tegen het begrip islamofobie. 


Vanwege haar inzet voor vrouwenrechten is Masih Alinejad haar vaderland Iran ontvlucht. Ze woont en werkt nu in de Verenigde Staten. Maar ook daar is ze haar leven niet meer zeker. Vorig jaar zomer werd een 23-jarige man opgepakt, die mogelijk een moordaanslag op haar aan het voorbereiden was, en zich twee dagen in de buurt van haar woning ophield.

Iran voert een propagandaoorlog tegen Alinejad, die een geheime agente van de Amerikaanse regering zou zijn. Ze zou de dood van Mahsa Amini – die leidde tot demonstraties tegen het ayatollah-regime door heel het land – gebruiken om Iran internationaal verder te isoleren. Ook zou ze in nauw contact staan met zionisten.


Maar ook onder links is de vrouwenrechtenactiviste en journaliste omstreden, vanwege haar scherpe uitlatingen over het begrip islamofobie en het dragen van de hijab. Zo verzette Alinejad zich tegen een wetsontwerp van de linkse en islamitische Democratische politica Ilhan Omar, die islamofobie strenger wil aanpakken.

Volgens Alinejad kun je in het Westen maar moeilijk kritiek hebben op het Iraanse regime, omdat je al gauw in de islamofobe hoek wordt weggezet. De vrouwenrechtenactiviste voelt zich verraden door westerse feministen, die volgens haar solidair zijn met conservatieve moslima’s die een hijab dragen, niet met de vrouwen die zich tegen de hijab verzetten. ‘Shh! Als je hierover praat, veroorzaak je islamofobie… ‘, zouden feministen tegen haar hebben gezegd.

Dit zei ze tegen Bill Maher, een controversiële Amerikaanse talkshowhost die onder meer door de gezaghebbende linkse Britse krant The Guardian , de Arabische nieuwszender Al Jazeera en linkse wetenschappers van islamofobie wordt beschuldigd. Maher zou bewust gasten uitnodigen die islamofoob zijn.

Ook Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, is in linkse kringen omstreden, omdat hij volgens de invloedrijke blogger Peter Breedveld islamofobie en racisme zou promoten en foute gasten zou uitnodigen. Om die reden zouden moslims en personen van kleur zijn debatcentrum boycotten, aldus One World.

- Advertentie -