8.4 C
Amsterdam

Onderzoek: bijna de helft van de Franse moslims voelt zich gediscrimineerd

Lees meer

Een onderzoek door het Franse Instituut voor Publieke Opinie (IFOP) geeft aan dat 42 procent van de moslims in Frankrijk religieuze discriminatie ervaart.

Onder vrouwen met een hoofddoek is dat percentage nog veel hoger: 60 procent van hen ervaart discriminatie.

Discriminatie van moslims komt volgens het onderzoek vooral voor als de politie aan het controleren is (13 procent), als moslims een huis willen huren of kopen (14 procent) of als ze solliciteren (17 procent).

Moslims worden slechter behandeld dan andere Fransen, zegt het IFOP.  24 procent van de moslims zegt slachtoffer te zijn geweest van verbaal geweld, in vergelijking met 9 procent onder niet-moslims. Daarnaast zou 7 procent van de moslims fysiek aangevallen worden, tegenover 3 procent van de niet-moslims.

Overigens geven Joden in Frankrijk aan nog vaker slachtoffer te zijn van verbaal geweld (66 procent) en fysiek geweld (34 procent).

Voor veel ophef zorgde vorige maand een incident in het regionale parlement van het Franse departement Bourgondië. Parlementariër Julien Odoul van de radicaal-rechtse partij Rassemblement National – het vroegere Front National – eiste dat een moslima op de tribune haar hoofddoek af zou doen.

Het dragen van de hoofddoek is in het strikt seculiere Frankrijk sowieso omstreden. Sinds 2004 is het in Frankrijk verboden om in publieke gebouwen zichtbare religieuze symbolen te dragen. Hoofddoeken, keppeltjes en kruisjes zijn sindsdien verboden in scholen, bibliotheken en overheidsgebouwen.

Vorige week stemde de Franse senaat in met een amendement dat het dragen van de hoofddoek aan meer restricties onderwerpt. Omdat de sociaal-liberale partij En Marche van president Emmanuel Macron in het Franse parlement een meerderheid heeft is de kans dat het amendement wet wordt klein.

- Advertentie -