17.2 C
Amsterdam

Onderzoek CNN: Amerikaanse munitie raakt vluchtelingenkamp in Rafah

Lees meer

Uit een videoanalyse van CNN blijkt dat er Amerikaanse munitie is gebruikt bij de Israëlische aanval op een Palestijnse vluchtelingenkamp in Rafah, waarbij zondag 45 mensen omkwamen en meer dan 200 gewond raakten.

Op beelden, die CNN door vier explosievenexperts liet onderzoeken, zou de staart van een bom te zien zijn die door het Amerikaanse bedrijf Boeing wordt gemaakt. Een van die experts, Chris Cobb-Smith, zegt tegen CNN dat het munitie betreft voor ‘precisiewapens’, die in theorie weinig ‘bijkomende schade’ veroorzaken, maar dat het gebruik ervan in dichtbevolkte gebieden ‘altijd met risico’s gepaard gaat’.

Zondag ging het in ieder geval mis. De aanval op het tentenkamp van gevluchte Gazanen veroorzaakte een grote brand. Hulpverleners probeerden wanhopig gewonden uit het puin te trekken, maar troffen verkoolde lichamen aan van in meerderheid vrouwen en kinderen.

De Israëlische regering kreeg veel kritiek op de aanval, die plaatsvond na een oordeel van het Internationaal Gerechtshof om onmiddellijk te stoppen met het offensief. Hoewel Netanyahu de aanval een ‘fout’ noemde, die zou worden onderzocht, gaat het offensief door. Maandag zouden bij een Israëlisch bombardement  21 doden zijn gevallen.

Ook bij de belangrijkste bondgenoot, de VS, is geen kentering merkbaar in het beschermende beleid ten aanzien van Israël. Er zou volgens de Amerikaanse president Joe Biden geen ‘rode lijn’ zijn overschreden met de aanval op het tentenkamp, meldt CNN.

Op sociale media doken maandag ook beelden op van Nikki Haley, Amerika’s voormalige ambassadeur bij de VN. Ze zou, volgens journalist Eelco Bosch van Rosenthal, ‘finish them’ hebben geschreven op Israëlische artilleriegranaten.

In de oorlog, die na de Hamas-aanval op 7 oktober begon, zijn in Gaza inmiddels meer dan 36.000 doden gevallen.

- Advertentie -