13.7 C
Amsterdam

Onderzoek: ‘Dichtbij moslims wonen helpt je af van islamofobie’

Lees meer

Een moslim als buurman hebben is een goed tegengif tegen moslimhaat, volgens de Australische sociologen Val Colic-Peisker en Adrian Flitney. Uit hun onderzoek blijkt dat niet-moslims die in buurten wonen waar veel moslims wonen minder anti-moslim zijn.

Het onderzoek concentreerde zich op de steden Melbourne en Sydney, waar in totaal meer dan 600.000 moslims wonen.

In hun onderzoek hanteerden ze een vijfpuntenschaal. Eén punt betekent dat je helemaal geen vooroordelen hebt tegen moslims, vijf punten betekent dat je heel veel vooroordelen hebt.

Niet-moslims die wonen in wijken waar veel moslims wonen scoren gemiddeld een 2,31 op moslimhaat, niet-moslims die in wijken wonen waar nauwelijks moslims wonen een 2,80.

De resultaten lijken de zogenoemde ‘contacttheorie’ te bevestigen, die stelt dat contacten met andere mensen de vooroordelen doen verminderen. Deze theorie staat tegenover de zogenoemde ‘bedreigingstheorie’, die juist stelt dat contact met anderen het gevoel van onveiligheid versterkt.

Verder bleek uit het onderzoek dat jonge mensen, hoogopgeleiden en niet-christenen gemiddeld minder vooroordelen tegen moslims hebben dan ouderen, laagopgeleiden en christenen.

Eerder onderzoek uit Australië wees al uit dat praten met moslims ook helpt tegen vooroordelen over moslims.

- Advertentie -