9.6 C
Amsterdam

Onderzoek in VS: patiënten van kleur vaker verkeerd gediagnosticeerd

Lees meer

Medische klachten van Amerikaanse vrouwen en patiënten van kleur worden minder serieus genomen dan klachten van witte mannen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek, meldt the New York Times.

‘We weten dat vrouwen, en met name vrouwen van kleur verkeerd worden gediagnosticeerd en anders behandeld worden door mannen, zelfs wanneer ze voor dezelfde kwalen komen’, zegt onderzoeker Karen Lutfey Spencer (universiteit van Colorado).

In vergelijking met mannen moeten Amerikaanse vrouwen langer wachten voor een diagnose op kanker en hartkwalen, worden ze minder agressief behandeld voor traumatische hersenschade en ontvangen ze minder medicijnen voor pijn.  Er is minder bekend over het vrouwelijk lichaam.

Bij Amerikaanse patiënten van kleur is de kwaliteit van zorg ook minder. Zo worden zwarte patiënten vaker als ‘oncoöperatief’ en als ‘niet volgzaam’ getypeerd, wat invloed kan hebben voor de zorg die men ontvangt.

Een wet uit 1993 maakte het in Amerika verplicht om vrouwen en minderheden in medisch onderzoek mee te nemen. Toch gaapt er nog een kloof in kennis.

‘Zolang die systemische verandering niet heeft plaatsgevonden is het handig dat vrouwen en patiënten van kleur een vriend of een familielid meenemen naar hun medische afspraken’, zegt de Amerikaanse onderzoeker Alyson McGregor. Wie zich toch onheus behandeld voelt, raad ze aan om een andere dokter op te zoeken ‘die mogelijk jouw perspectief en taal beter begrijpt’, aldus McGregor.

Eerder onderzoek wees al op racisme in het Amerikaanse zorgsysteem. Zwarte patiënten worden 2,5 keer zo negatief en stigmatiserend omschreven in doktersnotities als witte patiënten. Dit kan vervolgens raciale en etnische verschillen uitdiepen, aldus dit onderzoek.

- Advertentie -