1.2 C
Amsterdam

Meeste Duitsers zien islam als bedreiging

Lees meer

Uit onderzoek door de Bertelsmann Stichting blijkt dat meer dan de helft van de Duitsers de islam als een bedreiging beschouwt. Slechts een derde ziet de islam als een verrijking.

Acht op de tien Duitsers staat achter het principe dat minderheden beschermd moet worden en 87 procent steunt het idee van godsdienstvrijheid. Toch denkt amper de helft dat religieuze diversiteit de samenleving verrijkt. Vooral over de islam zijn Duitsers negatief.

In West-Duitsland ziet de helft van de bevolking de islam als een bedreiging. In Oost-Duitsland, waar maar weinig moslims wonen, is dit 57 procent. In de voormalige DDR zegt zelfs een derde liever geen moslims als buren te willen, iets wat voor 16 procent van de West-Duitsers geldt.

‘Kennelijk zien veel mensen de islam momenteel minder als een religie, maar vooral als een politieke ideologie’, verklaart onderzoekster Yasemin El-Menouar. Al moet er volgens haar wel onderscheid worden gemaakt tussen ‘islamscepsis’ en ‘islamvijandigheid’.

Veel Duitsers staan wantrouwend tegenover de islam, maar dit betekent niet dat ze vinden dat moslims geen gelijkwaardige burgers zijn. Er worden vaak geen politieke consequenties aan ‘islamscepsis’ verbonden. Het aandeel van de Duitsers dat ‘islamvijandig’ is daalde juist, van twintig procent in 2017 naar dertien procent in 2019.

- Advertentie -