21.3 C
Amsterdam

Onderzoek naar fraude bij verblijfsvergunningen IND

Lees meer

Oud-staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie zegt dat het ministerie van Justitie onderzoek zal doen naar fraude bij het toekennen van verblijfsvergunningen door immigratiedienst IND.

Aanleiding van dit onderzoek is een recent artikel in NRC, over twee klokkenluiders die twee dubieuze toekenningen van een verblijfsvergunning hadden aangekaart en bij de integriteitscommissie van het ministerie van Justitie. De ene asielzoeker wiens aanvraag was gehonoreerd had tien veroordelingen op zijn naam staan, de andere persoon had een overduidelijk schijnhuwelijk gesloten.

SGP-Kamerlid Diederik van Dijk besloot naar aanleiding van dit nieuws Kamervragen te stellen. Tegen het protestants-christelijke Reformatorisch Dagblad zegt hij blij te zijn met het toegezegde onderzoek. Hij vindt dat beschuldigingen van fraude serieus genomen worden moeten ‘omdat fraude het draagvlak voor asiel ondermijnt’. Van Dijk spreekt tegen de krant de hoop uit dat het onderzoek ook duidelijk zal maken hoe het precies zit met de ‘checks and balances’, en of er bij IND op grond van het ‘vierogenprincipe’ gewerkt wordt.

- Advertentie -