13.1 C
Amsterdam

Onderzoek naar moslimhaat bij Britse Conservatieven gestaakt

Lees meer

De Britse antidiscriminatiewaakhond Equality and Human Rights Commission (EHRC) heeft besloten toch geen onderzoek in te stellen naar moslimhaat bij de Conservatieve Partij. De Tories willen namelijk een eigen onafhankelijk onderzoek willen beginnen. Dit schrijft de Britse krant the Guardian.

Nog een onderzoek zou ‘ongepast’ zijn, laat de EHRC weten. Toch sluit de EHRC niet uit dat er alsnog een onderzoek komt. ‘Als we niet tevreden zijn met de voortgang of de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd, zullen we onze beslissing herzien en niet uitsluiten dat we onze wettelijke bevoegdheden gebruiken. ‘

De Britse Moslimraad is verbolgen over dit besluit: het onderzoek van de Conservatieven zou niet grondig worden uitgevoerd en er alleen zijn voor de buitenwacht.

De Moslimraad heeft meer dan driehonderd incidenten geregistreerd. Zo openbaarde the Guardian eind vorig jaar ‘anti-islamitische en racistische social mediaberichten’ door vijfentwintig Conservatieve kopstukken en onthulden Britse media dat een Lagerhuis-kandidaat bang is voor ‘Eurabië’.

De huidige Tory-premier Boris Johnson is zelf een van de voornaamste mikpunten van kritiek over de vermeend moslimhaat binnen de partij. Zo vergeleek Johnson boerka’s met brievenbussen en bankrovers en vroeg hij zich in een essay af ‘wanneer de 18e-eeuwse Verlichting doordringt tot de achterlijke islam’.

- Advertentie -