6 C
Amsterdam

Onderzoek naar rechtsextremisme bij voormalige chef Duitse inlichtingendienst

Lees meer

De Duitse inlichtingendienst doet een onderzoek naar zijn voormalige directeur Hans-Georg Maassen, vanwege rechtsextremistische sympathieën. Dit schrijft de Financial Times.

Het Duitse Federale Bureau voor de Bescherming van de Grondwet (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) heeft de advocaat van Maassen een brief geschreven, die Maassen nu op zijn website heeft geplaatst. BfV citeert in deze brief Maassen, waaruit onder meer blijkt dat hij sympathie heeft voor de extreemrechtse Reichsbürger (rijksburgers), die in 2022 een mislukte couppoging hebben ondernomen.

Maassen ging in 2018 de politiek in, nadat hij gedwongen was om af te treden als directeur van de Duitse inlichtingendienst. Hij zou te mild zijn voor extreemrechts, was toen de kritiek. Maassen trok, zonder hiervoor bewijs te leveren, beelden in twijfel waarop te zien was hoe een extreemrechtse menigte jacht maakte op migranten. Alle politieke partijen, behalve Alternative für Deutschland, eisten toen zijn ontslag.

Tegenwoordig classificeert BfV het rechtsextremisme als de grootste binnenlandse bedreiging voor Duitsland. De inlichtingendienst, nu onder leiding van Thomas Haldenwang, is het Duitse equivalent van AIVD, heeft de taak om bedreigingen voor de Duitse democratische orde te identificeren.

BfV doet nu een groot onderzoek naar de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland. AfD is de laatste jaren sterk in opkomst. Volgens peilingen zegt iets meer dan één op de vijf Duitsers op de partij te zullen stemmen. Toen hij nog directeur was van de inlichtingendienst weigerde Maassen AfD onder toezicht te plaatsen. Hij kreeg kritiek omdat hij de dreiging van rechts-extremisme leek te bagatelliseren.

De nu 61-jarige Maassen is na zijn vertrek bij BfV steeds kritischer over immigratie geworden. Vorige week zei hij zijn lidmaatschap van de christendemocratische CDU op, om zich te concentreren op de opbouw van zijn eigen politieke beweging, de WerteUnion (WaardenUnie). De CDU probeerde hem al een jaar de partij uit te werken, omdat Maassen grossiert in complottheorieën en rabiate uitspraken. Zo zei Maassen in een interview met een Zwitserse krant dat Duitsland ‘chemotherapie’ nodig had om de ‘kanker’ van te veel immigranten te behandelen.

Aan een rechts blog, dat sympathiseert met Maassen, vertelt het voormalige hoofd van de Duitse inlichtingendienst dat het onderzoek tegen hem een aanval is op de democratie.

Afgelopen november werd Maassen geprezen op een geheime bijeenkomst van AfD met neonazi’s en de Oostenrijkse extremist Martin Sellner. Nadat onderzoeksplatform Correctiv details over dit symposium naar buiten bracht reageerden Duitse politieke leiders en het Duitse publiek geschokt. De afgelopen twee weken zijn honderdduizenden Duitsers uit protest de straat opgegaan. Mede dankzij deze protesten heeft AfD de deelstaatverkiezingen in Thüringen onverwacht verloren.

- Advertentie -