13.8 C
Amsterdam

Ongehoord Nederland maakt dubieuze keuze voor nieuw personeel

Lees meer

Bauke Geersing is sinds 28 augustus toegetreden tot de Raad van Toezicht van de ultrarechtse omroep Ongehoord Nederland. De voormalige NOS-directeur is omstreden. Hij schreef in 2019 een revisionistisch boek over de Nederlands koloniale oorlog in Indonesië, waarin hij het opneemt voor de koloniale leiders.

In zijn boek neemt hij het vooral op voor de beruchte kapitein Raymond Westerling, verantwoordelijk voor de massamoord op vele Indonesiërs in Zuid-Sulawesi. Historici schatten dat er zo’n 1500 doden zijn gevallen.

In zijn hagiografische boek Kapitein Raymond Westerling en de Zuid-Celebes-affaire (1946-1947) hekelt Geersing Nederlandse historici die kritisch over Westerling hebben geschreven, waaronder Willem IJzereef, J.A. de Moor en Rémy Limpach. Geersing vindt hun historische studies ‘onhistorische kletskoek’, omdat ze vooringenomen zouden zijn en zich zouden laten leiden door een antikoloniale positie. Dit zou ervoor zorgen dat hun wetenschappelijke werk gekleurd is. Geersing zelf is wel objectief, meent hij.

In een recensie op de website Historiek schrijft historicus Koos-Jan de Jager dat Geersing zelf ook niet bepaald objectief is, zich alleen baseert op Nederlandse bronnen en Indonesische vrijheidsstrijders consequent wegzet als terroristen. Ook trekt hij volgens De Jager te snel conclusies, zonder hiervoor direct bewijs aan te dragen.

‘De toon die Geersing aanslaat als het gaat om zijn veroordeling van een groot deel van de historische literatuur als ‘onhistorische kletskoek’ en ‘vooringenomen geschiedschrijving’ is volstrekt ongeloofwaardig’, zo besluit De Jager zijn recensie. ‘Je zou van Geersing, vanwege zijn gebrek aan een academische geschiedenisopleiding, een bescheidener opstelling verwachten. Zéker als blijkt dat zijn eigen interpretatie evenzeer gekleurd is.’

Vorig jaar verscheen de door Geersing samengestelde essaybundel Het pijnlijke afscheid van de Indische Archipel, waarin hij en andere auteurs de frontale aanval openen op de conclusies van het onderzoeksproject ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog inIndonesië, 1945-1950’. De boekpresentatie in Café Nieuwspoort in Den Haag was een ultrarechts feestje, waar verschillende Kamerleden van de PVV en de FvD van de partij waren.

In zijn toespraak hekelde Geersing de Nederlandse excuses voor het bloedbad van Rawahgedeh op Java in 1947. Daarbij zijn volgens hem geen 431 mensen vermoord – het zou gaan om ‘slechts’ 150 slachtoffers bij ‘een noodzakelijke militaire actie’. Historici die zeggen dat er meer doden zijn gevallen, maken zich volgens Geersing schuldig aan ‘nepinformatie en laster’.

Bauke Geersing is toegetreden tot de Raad van Toezicht van Ongehoord Nederland nadat medeoprichter Arnold Karskens werd geschorst. Ook de 30-jarige Raisa Blommestijn keert terug als presentatrice. Karskens had haar ontslagen vanwege controversiële uitspraken op sociale media. In mei dit jaar besloot het Openbaar Ministerie om Blommestijn te vervolgen voor haar racistische uitspraken over zwarte mensen.

Lees verder:

Rechtse historici komen met alternatieve feiten over Indonesië

- Advertentie -