19.3 C
Amsterdam

Onlusten tussen Koerden en Turken in België breiden zich uit

Lees meer

Een week na de gewelddadige Nowruz-viering in de Belgische gemeente Heusden-Zolder, broeit het nog steeds tussen Turken en Koerden in België. De onlusten zijn nu ook overgeslagen naar andere plekken, zoals Gent, waar relatief veel Turken en Koerden wonen en sinds vandaag een samenscholingsverbod geldt. Zo meldt de Belgische krant de Morgen.

Intussen bemoeit de Turkse president, net voor de lokale verkiezingen in Turkije en de Europese verkiezingen in juni, zich ook met de onlusten. Hij heeft vanuit zijn privévliegtuig een Turks-Belgische jongen, die vermoedelijk gewond is geraakt in een gevecht met Koerden, een hart onder de riem gestoken. Hij zei ook dat de Turkse diaspora op hem kan rekenen voor ‘bescherming’.

De Turkse president raakt daarmee een gevoelige snaar, omdat Turkse interventies precies datgene zijn waar de Belgische autoriteiten niet op zitten te wachten. De Belgische premier Alexander De Croo waarschuwde een dag eerder al dat de rellen tussen Turken en Koerden tot ‘buitenlandse inmenging’ kunnen leiden, met nog meer onlusten tot gevolg.

De Belgische oppositie houdt zich ondertussen ook niet stil en eist van de premier dat de Turkse ambassadeur op het matje wordt geroepen. De Croo wil daar nog niks van weten.  ‘Tijdens de Nationale Veiligheidsraad hebben we het over de rol van de Turkse overheid gehad. Maar volgens het OCAD (Belgische veiligheidsdiensten) zijn er geen indicaties van rechtstreekse inmenging door hen in wat er hier gebeurt.’

Hoewel de onlusten lokaal zijn ontstaan, zijn de Belgische autoriteiten voorbereid op nog meer olie op het vuur. Op tien locaties in Gent geldt een samenscholingsverbod, en ook wordt door de online-eenheden van de politie sociale media afgestruind, op zoek naar ophitserij.

- Advertentie -