19.2 C
Amsterdam

Onrustige tweede dag van Turkse verkiezingen in Europa: ‘is er wel genoeg beveiliging?’

Lees meer

Amper een dag na de start van de Turkse verkiezingen in Europa is het meteen al misgegaan in Amsterdam en Antwerpen. Aanhangers van Erdogan en de oppositie vlogen elkaar in de haren bij de stembusgang. De regeringsgezinde nieuwszender Sabah beschuldigt waarnemers van de Groen Linkse Partij de Turkse journalist Fatih Özyar te hebben ‘aangevallen’ in Amsterdam. De oppositie spreekt weer van een fascistische aanval van ‘provocatieve AKP’ers’.

De Turkse verkiezingen zijn op 14 mei, maar Turken in Europa mogen al vanaf afgelopen weekend naar de stembus. Op de eerste dag, zaterdag ging dat nog goed, maar op zondag kwamen de onderhuidse Turkse spanningen die al langer leven toch tot een uitbarsting.

Hoewel nog onduidelijk is wat er precies is gebeurd, volgen de beschuldigingen van beide kanten elkaar op. De journalist Özyar beweert dat hij een kopstoot heeft gekregen van oppositieleden en dat zijn telefoons zijn beschadigd. Aan de kant van de oppositie wijst men naar Erdogan-aanhangers.

‘De aanhoudende agressieve en provocatieve houding sinds gisteren is vandaag geëvolueerd tot een fascistische aanval. We roepen al onze vrienden in Amsterdam en omgeving op zich te ontfermen over de stembusgang als waarnemer’, aldus een verklaring van de Turkse Arbeiderspartij (TIP) in Nederland op Instagram.

In Antwerpen zou de AKP-burgemeester Serkan Koyuncu van de Turkse stad Emirdag, de verkiezingszaal hebben betreden en ‘propaganda gemaakt’.

‘Toen waarnemers van de oppositie hem hierop aanspraken, zijn ze door de beveiligers van de AKP-burgemeester aangevallen’, aldus de mensenrechtenactivist en twitteraar Elif Durmus boven een video met duwende, trekkende en schreeuwende Turkse mannen.

De vechtpartijen leiden tot vragen over de veiligheid van de Turks-Nederlandse kiezers. ‘Het zou beter zijn als er meer beveiliging zou zijn’, aldus de journalist Özyar.

- Advertentie -