16.4 C
Amsterdam

Ontroerde Halsema in College Tour: ‘Lale Gül model voor veel jonge meiden’

Lees meer

Volgens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) staat de Turks-Nederlandse schrijfster Lale Gül ‘model voor heel veel jonge meiden’ en ‘voor veel vrouwen die proberen vrij te zijn’.

Bij College Tour (KRO/NCRV) brak Femke Halsema gisteravond een lans voor Gül, de ex-moslima die vanwege haar ongezouten islamkritiek in haar autobiografische debuutroman Ik ga leven wordt bedreigd.

‘Ja, ik geef heel veel om haar’, aldus een zichtbaar geëmotioneerde Halsema. ‘Maar ze staat voor mij ook model voor heel veel jonge meiden. Voor vrouwen die proberen vrij te zijn en proberen zich te emanciperen. En hun eigen weg willen zoeken en daar te vaak in worden gehinderd. Dus ik voel mij daar heel sterk mee verbonden.’

Eerder dit jaar belde Lale Gül midden in de nacht burgemeester Halsema om hulp, omdat ze zich bij haar ouders thuis niet meer veilig voelde vanwege de ruzies. Halsema adviseerde Gül om bij een bekende te logeren en organiseerde een dag later een nieuwe woning voor de schrijfster. Halsema belde Gül dagelijks, vertrouwde de schrijfster later toe aan een journalist van de Belgische krant De Morgen.

Eerder dit jaar nam Halsema het in een Instagrambericht openlijk op voor Gül. Zij staat in een ‘lange Amsterdamse traditie van vrijdenkers die met grote persoonlijke risico’s hun vrijheid opeisen. Lale is moedig en verdient alle steun. Amsterdam mag trots op haar zijn.’

Halsema wilde vorige maand echter geen onderzoek naar koranlessen in de Turks-Nederlandse Mevlana-moskee. Deze moskee kwam in opspraak als gevolg van Güls roman. De burgemeester zei geen aanleiding te hebben om met de conservatieve Milli Görüs-moskee in gesprek te gaan, laat staan een onderzoek. Ze wil alleen reageren op ‘concrete signalen’ over misstanden, zegt ze, niet op een roman.

- Advertentie -