16.8 C
Amsterdam

‘Onversneden fascisme’: FvD’er wil verbod op ‘negatief’ AD ‘na grote strijd’

Lees meer

Het Zeeuwse Statenlid Martin Bos van Forum voor Democratie pleit voor een ‘verschijningsverbod’ voor het AD, nadat deze krant een ‘negatief stukje’ heeft gepubliceerd over FvD.

‘Het Algemeen Dagblad heeft weer een negatief stukje over Forum’, twitterde de Zeeuwse FvD-politicus gisteren. ‘Maakt niets uit. Na de grote strijd krijgt deze krant toch een verschijningsverbod.’

Zijn tweet leidt tot felle reacties bij journalisten. ‘Onversneden fascisme’, aldust journalist Aliëtte Jonkers. ‘Nieuw dieptepunt in de aanvallen op de pers’, reageert journalist Paul Verspeek van RTV Rijnmond.

Bos ‘wil de bezetting graag nog eens over doen’, schrijft voormalig PvdA-parlementariër Jo Horn. ‘Hij wil kranten die negatief over FvD schrijven een verschijningsverbod opleggen. Dat heet gelijkschakeling. De heer Bos lijkt me geen democraat.’

Het Nijmeegse SP-raadslid Yurre Wieken vindt FvD inconsequent. Thierry Baudet voelt zich aangetast in zijn vrijheid van meningsuiting omdat hij van de rechter geen Holocaustvergelijkingen mag maken in het coronadebat, terwijl Bos nu pleit voor het verbieden van kranten met onwelgevallige meningen.

Bos vindt de ophef over zijn tweet onterecht. ‘Is een verschijningsverbod raar? Neen, na de bezetting van Nederland kreeg De Telegraaf een verschijningsverbod voor 30 jr. opgelegd. Dit vanwege heulen met de vijand, het brengen van pro-Nazi nieuws en anti-Joodse artikelen.’

Volgens Bos zijn veel van de huidige kranten net zo erg, omdat ze achter ‘het partijkartel’ en het World Economic Forum zouden aanlopen. Het World Economic Forum is een jaarlijks internationaal congres met CEO’s, internationale politici, intellectuelen en journalisten. Volgens FvD is dit forum bezig met een complot om een totalitaire staat in het leven te roepen, gesteund door Nederland.

Het AD-artikel rept over de illegale FvD-kerstmarkt in het Drentse plaatsje Wijster van afgelopen zondag. De krant noemt dat FvD een demonstratie had beloofd, maar dat er ook allerlei kramen van stal werden gehaald. Dat mag niet door de lockdown. Daarom krijgt FvD een boete van tienduizend euro.

Het AD-artikel meldt overigens niet dat de kerstmarkt ook fungeerde als uitvalsbasis voor enkele extreemrechtse activisten.

- Advertentie -