De Turkse president Recep Tayyip Erdogan opende gisteren de Byzantijnse Chorakerk in Istanbul als nieuwe moskee. In 2021 werd de Byzantijnse Hagia Sophia kathedraal, ooit de grootste kerk ter wereld, een moskee.
In 2020 gaf Erdogan de lokale autoriteiten de opdracht om de Chorakerk om te bouwen tot een moskee. De Chorakerk is een middeleeuwse Byzantijnse kerk, die net als de Haga Sophia in de zesde eeuw na Christus werd gebouwd ten tijde van het bewind van keizer Justinianus. In de veertiende eeuw werd de kerk versierd met een prachtig fresco van het laatste oordeel.
Rond het jaar 1500 werd de Chorakerk een moskee, een kleine vijftig jaar nadat de Ottomanen Constantinopel (het huidige Istanbul) hadden veroverd. Tussen 1945 en 2020 was de Chorakerk een museum. Een groep kunsthistorici hielp bij het herstellen van de mozaïeken. In 2020 werd het museum opnieuw een moskee.
Volgens critici heeft Erdogan van de Chorakerk weer een moskee gemaakt, om zijn conservatief-islamitische en nationalistische achterban te behagen. Tegelijkertijd wordt de dialoog met Grieks-orthodoxe en Russisch-orthodoxe christenen moeilijker door deze stap.