21.4 C
Amsterdam

Ook familie Koerdische GroenLinks-kandidate met de dood bedreigd

Lees meer

Niet alleen GroenLinks-Kamerkandidaat Serpil Ates zelf, maar ook haar familie wordt bedreigd vanuit Turks-nationalistische hoek. Maar Ates laat zich er niet door uit het veld slaan. ‘Ik buig niet. Ik word niet angstig. Ik zal keihard doorgaan.’

Ates is soms het mikpunt van Turks-nationalistische media in Nederland en Turkije, omdat ze opkomt voor de mensenrechten in Turkije, in het bijzonder van die van Koerden, Alevieten, Armeniërs, Arameeërs en Assyriërs. De politica vindt dat die bevolkingsgroepen zelfbeschikkingsrecht moeten krijgen. Ze krijgt ‘duizenden bedreigingen’.

Dit weekend verspreidde GroenLinks een campagnefilmpje, waarin ook haar broer een rol speelt. Zondag werd hij bedreigd via social media: ‘Morgen kom ik je vermoorden’, zei een social mediagebruiker, met daarbij een afbeelding van een wapen.

Ates en haar broer zeggen niet onder de indruk te zijn van deze bedreigingen, die volgens haar uit de hoek van Erdogans AKP komen. ‘Ze hebben mij niet bang gekregen met hun bedreigingen. Ik zal me blijven uitspreken over mensenrechten’, zegt Ates tegen Omroep West.

Ates heeft geen aangifte gedaan bij de politie. Ze zegt tegen Omroep West wel andere stappen te overwegen. ‘Wij zouden eens met alle bedreigde politici samen in actie moeten komen. En bijvoorbeeld naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens moeten gaan. Want wat er nu gebeurt kan echt niet en mogen we ook nooit normaal gaan vinden.’

De politica is op dit moment raadslid in Den Haag. Ze staat 24e op de kandidatenlijst van GroenLinks.

- Advertentie -