13.8 C
Amsterdam

Iran: ook in hoger beroep doodstraf voor uit buitenland ontvoerde reporter

Lees meer

De kritische Iraanse journalist Ruhollah Zam is ook in hoger beroep ter dood veroordeeld, vanwege zijn rol tijdens de protesten in Iran van 2017 en 2018. Zam berichtte vanuit Frankrijk kritisch over het Iraanse regime.

In juni dit jaar werd Zam ter dood veroordeeld, officieel vanwege ‘spionage’. Zijn veroordeling is nu in hoger beroep bekrachtigd. Iran zegt dat Zam steun kreeg van buitenlandse inlichtingendiensten.

Zam, die na de mislukte Groene Revolutie van 2009 naar Frankrijk was gevlucht, verdween eind 2019. Waarschijnlijk werd hij tijdens een zakenreis in Irak ontvoerd door de Iraanse geheime dienst.

De arrestatie van Zam werd vol trots aangekondigd op de Iraanse staatstelevisie. Iran beschouwde Zams arrestatie als een overwinning op de westerse inlichtingendiensten.

Zams website Amadnews had ongeveer 1,4 miljoen volgers, die de website bezochten via een versleutelde app. De site deelde video’s van protesten en informatie over Iraanse hoogwaardigheidsbekleders. Ook deelde Zam instructies over hoe je een molotovcocktail moet maken.

Iran executeert jaarlijks tussen de tweehonderd en driehonderd mensen. In 2018 en 2019 waren dat er volgens Amnesty International ongeveer 250.

- Advertentie -