5.6 C
Amsterdam

Ook onder Nederlandse moslims gaan stemmen op voor boycot Frankrijk

Lees meer

In verschillende islamitische landen is de oproep gedaan Franse producten te boycotten. De Franse president Emmanuel Macron neemt namelijk geen afstand neemt van spotprenten van de profeet Mohammed en zou een ‘islamofoob’ beleid voeren. Op social media sluiten veel moslims zich bij deze boycot aan, waaronder ook moslims uit Nederland.

Zo laat de Nederlandse radicale prediker Abdul-Jabbar van de Ven op Facebook (foto) weten: ‘Genoeg is genoeg! Geen Franse producten meer in mijn boodschappenkarretje! Geen cent meer naar Franse bedrijven! Deze beweging groeit; onder meer grote supermarkten in Koeweit en Qatar hebben gisteren aangegeven Franse producten te zullen boycotten. Dit is het minste dat we kunnen doen als consument. Doe je mee?’

Als redenen om Franse producten te boycotten noemt hij ‘de aanhoudende beledigingen aan het adres van Rasoel-Allaah’ (de profeet Mohammed, red.) en ‘het bewuste islamofobe en racistische beleid van de Franse overheid’. Moslims moeten, als het aan Van de Ven ligt, onder andere Bic-pennen, L’Oréal, Evian Water, LU-koekjes en President-kaas links laten liggen. Zijn bericht is honderden keren gedeeld.

Het Marokkaans-Nederlandse Instagram-account ‘Bloed, Zweet en Tajine’ verdedigt de boycot. ‘Goede zaak. Raak ze waar het pijn doet.’ Dit bericht krijgt meer dan zevenduizend likes.

Op 16 oktober werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty vermoord door een achttienjarige Tsjetsjeense moslim. Hij vermoordde Paty omdat de geschiedenisleraar tijdens een les de Mohammedcartoons uit het satirische blad Charlie Hebdo had laten zien. In januari 2015 werd bijna de voltallige redactie van dat blad vermoord door terroristen vanwege het publiceren van diezelfde cartoons.

Frankrijk verdedigt de vrijheid van meningsuiting van Charlie Hebdo en Paty en wil de radicale islam en islamistisch ‘separatisme’ bestrijden. De overheid is onder meer van plan de Organisatie Tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) te verbieden en de greep vanuit Turkije op Turkse moskeeën in Frankrijk af te snijden. Critici van islamitische huize vrezen voor een golf van ‘islamofobe’ politiek.

- Advertentie -