20.4 C
Amsterdam

Moslimleiders hekelen ‘islamofobe’ politiek van Frankrijk

Lees meer

In reactie op de bloedige moord op de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty gaan er in Frankrijk stemmen op om het islamisme keihard aan te pakken. Critici van islamitische huize vrezen voor een golf van ‘islamofobe’ politiek.

Minister Gérard Darmanin (Binnenlandse Zaken) is voornemens om de Organisatie Tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) te verbieden, terwijl president Emmanuel Macron religieus gemotiveerd ‘separatisme’ wil aanpakken. Beide voorstellen worden in islamitische en radicaal-linkse kringen met argusogen bekeken.

Zo waarschuwt de moefti van Egypte wat betreft de moord op Paty: ‘Het zou verstandig zijn om deze kwestie als een individueel misdrijf aan te pakken, om zo geen haat tegen moslims te verspreiden.’

De Turkse president Erdogan beschuldigt Frankrijk van ‘islamofobe politiek’. De Turkse president heeft vooral felle kritiek op Macrons seperatismewet en zijn pleidooi voor een ‘Franse islam’. Hij is ook tegen het plan van Macron om de Franse scheiding tussen kerk en staat nog scherper te maken. De invloed van de Turkse overheid op Turkse moskeeën in Frankrijk wordt met Macrons wetsvoorstel namelijk aan banden gelegd.

CCIF zelf hekelt in een persbericht de maatregelen van de overheid, die nu zou buigen voor het discours van identitair rechts. Twee dagen eerder schreef CCIF geen haatcampagne tegen Paty te hebben gevoerd. De organisatie was slechts een onderzoek gestart naar de leraar, dat nog niet was afgerond, aldus CCIF.

CCIF had een klacht binnengekregen dat Paty de moslimstudenten vroeg om de klas te verlaten, want hij zou de profeet Mohammed naakt laten zien. Tegen ex-moslima en islamcriticaster Zineb el Rhazoui en politica Aurore Bergé van Macrons partij La République en Marche! heeft CCIF aangifte gedaan, omdat zij de organisatie ervan beschuldigden een klopjacht op Paty te hebben georganiseerd.

Niet alleen moslims vrezen voor een golf van moslimhaat in Frankrijk. De trotskistische nieuwssite Révolution Permanente spreekt over ‘staatsislamofobie’. ‘Sinds de moord op Samuel Paty lijdt het geen twijfel: de uitvoerende macht heeft het gaspedaal ingetrapt op het gebied van zijn islamofobe offensief.’

Zondag, daags na de moord op Paty, werden twee gesluierde Franse vrouwen neergestoken in het bijzijn van hun kinderen. Mogelijk gaat het om een anti-islamitisch haatmisdrijf, meldt de Franse krant Le Monde, maar dit moet het politieonderzoek nog uitwijzen.

- Advertentie -