17.9 C
Amsterdam

Oostenrijkse kanselier Kurz wil ‘politieke islam’ verbieden

Lees meer

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz is van plan om de ‘politieke islam’ strafbaar te stellen. Hij wil dit doen naar aanleiding van de terroristische aanslag in Wenen van vorige week, waarbij enkele mensen omkwamen.

De Oostenrijkse regering stelt draconische maatregelen voor om terrorisme en de radicale islam aan te pakken. Terroristen moeten levenslang achter de tralies blijven of elektronisch na hun vrijlating worden gesurveilleerd. Ook worden bepaalde ‘extreme’ politieke en religieuze handelingen strafbaar.

Verenigingen of moskeeën die geacht worden een rol te spelen in de ‘radicalisering’ kunnen sneller worden gesloten. Tevens kunnen burgers straks potentiële gewelddadige activiteiten op een online platform melden en wordt er een centraal register van imams opgezet.

Het meest radicale voorstel van de Oostenrijkse regering is de strafbaarstelling van de ‘politieke islam’, ‘met als doel diegenen aan te pakken die geen terroristen zijn, maar wel de voedingsbodem voor terrorisme creëren’, aldus Kurz.

Turkije-correspondent Toon Beemsterboer (NRC) vindt de voorgestelde maatregelen ver gaan. ‘Kurz radicaliseert’, twittert hij.

Het Oostenrijkse parlement zal in december over de voorstellen van de regering stemmen.

Vlak na de aanslag in Wenen pakte Oostenrijk enkele islamitische activisten en academici op. Afgelopen maandag werden ruim dertig moslims gearresteerd. Veel arrestanten werden diezelfde avond nog vrijgelaten. Ook sloot Kurz een moskee en een islamitische vereniging die bij zouden hebben gedragen aan het gedachtengoed van de aanslagpleger, die geïnspireerd was door IS.

Eerder werd bekend dat de Franse overheid ‘islamitisch separatisme’ wil aanpakken. Zo is de overheid bezig om moslimorganisaties die ‘vijanden van de republiek zijn’, zoals het Collectief Tegen Islamofobie in Frankrijk, te verbieden. Franse moslims die in dezelfde categorie passen kunnen het land worden uitgezet. Daarnaast houdt de regering strenger toezicht op onderwijs en moskeeën.

- Advertentie -