16.7 C
Amsterdam

Ook Slovenië gaat Palestijnse staat erkennen

Lees meer

Na Spanje, Noorwegen en Ierland gaat nog een Europees land over tot erkenning van de Palestijnse staat. Slovenië stemde gisteren met een ruime meerderheid, en geen enkele tegenstem omdat de oppositie de stemming boycotte, voor de erkenning van Palestina. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

Hiermee komt de teller van EU-lidstaten die Palestina erkennen op negen te staan. Hoewel er nog steeds geen meerderheid in Europa is voor een Palestijnse staat, is binnen een maand tijd, met Spanje, Ierland, Noorwegen en Slovenië, het aantal Europese landen dat Palestina erkent verdubbeld.

Globaal is de erkenning van een Palestijnse staat een veel breder fenomeen. Meer dan 140 landen, meer dan twee derde van de VN-leden, hebben Palestina erkend. Toch lijkt een formele erkenning van een Palestijnse staat door de VN nog ver weg, omdat de Verenigde Staten, Israëls belangrijkste bondgenoot, die boot afhoudt met een veto in de Veiligheidsraad.

De voortdurende oorlog in Gaza – gisteren vielen er bij Israëlische bombardementen in Gaza op één dag tenminste 66 doden –  heeft in totaal bijna 40.000 dodelijke slachtoffers geëist. Israël lijkt hierdoor steeds meer geïsoleerd te raken op het wereldtoneel. Ook in het Westen is er meer oog voor de Palestijnse zaak, met bijvoorbeeld onophoudelijke studentenprotesten op universiteiten.

- Advertentie -