16.8 C
Amsterdam

Ierland, Noorwegen en Spanje erkennen Palestijnse staat

Lees meer

De Ierse premier Simon Harris zegt dat het ‘moment is aangebroken’ voor de erkenning van de Palestijnse staat. Samen met Noorwegen en Spanje gaan de Ieren volgende week over tot de officiële erkenning van de Palestijnse staat. 

‘We geloven dat vrijheid en gerechtigheid fundamentele principes zijn van internationaal recht en dat permanente vrede alleen mogelijk is op basis van de vrije wil van een vrij volk’, aldus Harris die de stap van de drie Europese landen ‘historisch’ noemt.

Ook de premiers van Noorwegen en Spanje, Jonas Gahr Store en Pedro Sanchez, maakten de stap bekend. ‘Er kan geen vrede in het Midden-Oosten zijn zonder erkenning’, aldus Gahr Store. En Sanchez verklaarde dat Spanje niet zal toestaan dat Israël de tweestaten-oplossing ‘vernietigt’.

Harris denkt dat meer landen zullen overgaan tot de erkenning van Palestina als staat.

Een meerderheid van de wereld erkent Palestina. Eerder deze maand werd bij een VN-stemming duidelijk dat 143 landen dat al doen.

In Europa is er nog lang geen meerderheid voor een onafhankelijke Palestijnse staat. Slechts acht van de 27 EU-lidstaten erkennen Palestina op dit moment. Nederland valt daar niet onder en onthield zich vorige maand van een VN-stemming over Palestina als volwaardig lid.

De Ierse premier legt bij de verklaring voor een Palestijnse staat ook een link met de Ierse onafhankelijkheidsstrijd. ‘Op 21 januari 1919 was de Ierse boodschap tot de vrije naties van de wereld dat er erkenning moet komen voor onze onafhankelijkheid, onze identiteit, onze historische strijd en ons recht tot zelfbeschikking en gerechtigheid’, aldus Harris. ‘Vandaag gebruiken we exact dezelfde taal voor de erkenning van Palestina als staat.’

- Advertentie -