14.4 C
Amsterdam

Sjeikh Jarrah: activisten en journalist al Jazeera weer vrij na arrestatie

Lees meer

Twee voorname Palestijnse activisten en een journalist van de Arabische nieuwszender al Jazeera zijn weer op vrije voeten, nadat ze afgelopen weekend waren gearresteerd door de Israëlische politie in Oost-Jeruzalem.

Mohammed el Kurd, vorige week nog in Nederland om in de Tweede Kamer de Palestijnse zaak te bepleiten, werd samen met zijn zus opgepakt en enkele uren vastgehouden.

Reden van hun arrestatie was hun campagne om uithuiszettingen van Palestijnen in de bezette wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem te stoppen. De beschietingen tussen Israël en Gaza zijn dan wel afgelopen, maar de gespannen situatie in Oost-Jeruzalem, waar het allemaal mee begon, duurt nog steeds onverminderd voort.

De twee noemen hun arrestatie een intimidatietactiek van de Israëlische politie. ‘We zijn niet bang, we zijn niet geïntimideerd, we zullen ons blijven uitspreken tegen al deze onrechtvaardigheden en we zullen onze huizen blijven beschermen’, zei El Kurd na zijn vrijlating gisteren.

Zijn zus beaamde dit. ‘Wat ze ook doen om ons te terroriseren en bang te maken, geen enkel aantal arrestaties zal ons afschrikken. We zullen in onze huizen blijven en we zullen doorgaan met het verdedigen van ons land, waar we zijn geboren en getogen.’

De Arabische journalist Givara Budeiri, die verslag deed van een demonstratie in Sheikh Jarrah, belandde na haar arrestatie in het ziekenhuis. Israëlische troepen hadden haar linkerhand gebroken toen ze afgelopen zaterdag werd opgepakt. Ook vernietigde de Israëlische politie apparatuur van haar cameraman.

Budeiri werkt sinds 2000 als journalist voor al Jazeera. Ze droeg een kogelvrij vest met de opdruk ‘pers’ toen ze werd gearresteerd en had een Israëlische perskaart bij zich. ‘We zullen jou je mond laten houden’, zou een politieagent volgens haar hebben gezegd.

- Advertentie -