7.9 C
Amsterdam

Oostenrijk: moslims zien piek in moslimhaat door ‘nationale islamkaart’

Lees meer

Volgens moslimorganisaties in Oostenrijk kent het land een piek in anti-islamitische aanvallen. De reden: het publiceren van een controversiële ‘nationale islamkaart’ door de overheid.

De ‘nationale islamkaart’ (foto) is een website met de namen en locaties van meer dan 620 moskeeën, verenigingen en functionarissen en hun mogelijke connecties in het buitenland.

Op deze website is nu veel kritiek door Oostenrijkse moslimorganisaties. Zo waarschuwt de Islamitische Religieuze Gemeenschap in Oostenrijk (IGGOE) tegen het stigmatiseren van alle in Oostenrijk wonende moslims als potentieel gevaar.

Deze campagne wakkert racisme aan en ‘stelt moslimburgers bloot aan een enorm veiligheidsrisico’. Dat zegt Ümit Vural, voorzitter van IGGOE aan het Turkse persagentschap Anadolu.

‘Aanvallen tegen moslims zijn na dit incident toegenomen. Lelijke borden werden aan onze moskeeën gehangen’, aldus Vural.

Zo hingen onbekenden in Wenen bij moskeeën borden op met de boodschap ‘Waarschuwing: politieke islam in uw buurt’. De borden, die inmiddels zijn weggehaald door de gemeente, waren vergezeld van een prent van een boos kijkende imam.

Vural: ‘We hadden al gezegd dat deze website zo snel mogelijk offline moest worden gehaald – dat het gevaarlijk zou kunnen zijn. Het spijt me, maar al onze zorgen zijn waar gebleken.’

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz heeft herhaaldelijk zijn afkeuring uitgesproken over wat hij de ‘politieke islam’ noemt. Ook sympathiseert hij met het islambeleid van de Franse president Emmanuel Macron, die de politieke islam en islamitisch ‘separatisme’ in zijn land wil aanpakken.

De kaart zorgt voor spanningen tussen Kurz’ conservatieve ÖVP en zijn coalitiepartner de Groene Partij. Groenen-parlementslid Faika el Nagashi zegt dat haar partij vooraf niet eens afwist van de kaart, die ‘in strijd is met hoe integratiebeleid en dialoog eruit zouden moeten zien’.

De katholieke kerk voegt zich bij de critici en keurt de aanpak met deze ‘islam-kaart’ af. Het hoofd van de kerk vindt dat de islam nu ‘onder algemene verdenking staat’. Hij vraagt zich af waarom de islam wel een kaart heeft en andere geloofsgemeenschappen niet.

‘Dit is geenszins een algemene verdachtmaking van moslims. Het gaat om de gemeenschappelijke strijd tegen de politieke islam als voedingsbodem voor extremisme’, zei de Oostenrijkse minister van Integratie vorige week nog. Inmiddels heeft de regering besloten de kaart offline te halen.

- Advertentie -